The Killers i Nick Cave and the Bad Seeds nastupili na INmusic Festivalu

Foto: Rob Loud

Nakon dvije godine konačno smo dočekali 15. izdanje INmusic Festivala na zagrebačkom Jarunu.

Pandemija je nažalost učinila svoje da dva ljeta nismo mogli otići na INmusic, ili bilo koji drugi festival, ali i koncert. Ipak, nakon dvije godine, dočekali smo taj trenutak da nas niko i ništa ne može zaustaviti i da konačno krenemo na duge šetnje prema Jarunu, guranje među masom ljudi, slušanje muzike s velikog razglasa, ovaj put, moramo priznati bez ikakvih “štitnika” (čepića) za uši, jer zašto da ne oštetimo sluh na prvom velikom festivalu nakon pandemije.

Tako je za nas INmusic počeo nastupom preenergičnih Idlesa na Main Stageu. Iako su do sada samo dva dana prošla, njihov nastup će sigurno biti u top 3 najenergičnija nastupa. Sedamnaest pjesama su odsvirali za prvi susret s hrvatskom i INmusic publikom, bez bisa, samo visok nivo adrenalina, skakanje i uživanje u svakom rifu, noti i udarcu palice od bubanj.

Dok se publika u prvim redovima pripremala za nastup The Killersa, na World Stageu svirali su Fontaines D.C, punkeri iz Irske, koji su hrvatskoj i INmusic publici predstavili pjesme s posljednjeg albuma ‘Skinty Fia’, objavljenog u aprilu, ali su svirali i pjesme sa svoja prethodna dva izdanja.

Ipak, svi su iščekivali nastup benda The Killers, koji je na binu izašao u 23.17h, a nastup su otvorili s pjesmom ‘My Own Soul's Warning’ s albuma ‘Imploding The Mirage’ iz 2020. godine. Kao što to biva s mega popularnim bendovima, redali su se hitovi poput ‘Jenny Was A Friend of Mine, ‘Smile Like You Mean It’, ‘Somebody Told Me’, dok su se završili s ‘The Man’, ‘Human’ i ‘Mr. Brightside’, koja je zatvorila zaista spektakularan nastup benda.

I oni i publika bili su oduševljeni, i moramo priznati da nismo očekivali takvu energiju, konekciju i komunikaciju s publikom… Zaista se mora priznati da su nevjerovatni showmeni.

Jedina “tužna” činjenica da su od originalne postave benda ostali samo Brandon Flowers i Ronnie Vannucci Jr. MVP koncerta definitivno je Ronnie, čije bubnjarske sposobnosti uživo očaraju svakog bubnjara, ali vjerovatno i svakog muzičkog fana.

Nakon umornog i fenomenalnog prvog dana, već odmorniji došli smo na Jarun drugog dana, gdje nas je čekao nastup benda White Lies, britanskih indie rockera, koji su nastupili prije Nicka Cavea i ekipe na Main stageu.

White Lies već drugi put dolaze u glavni grad Hrvatske, nakon nastupa u Tvornici Kulture, sada već davne 2016. godine, kada su bili skoro na početku svoje karijere. Ovaj put nastupili su pred sigurno 10ak hiljada ljudi, koji su uživali u svakoj odsviranoj pjesmi.

Nakon White Lies, bina se počela pripremati za legende Nicka Cavea i njegovih Bad Seeds predvođene Warrenom Ellisom. Njihov nastup najavljen je za 22.30h, čiji početak su ispoštovali u “bobu”. Set listu s dvadeset pjesama počeli su sa ‘Get Ready For Love’, zatim nastavili s ‘There She Goes, My Beautiful World’ i ‘From Her To Eternity’.

Njihov nastup kao i svaki put očara sve fanove, jer Nick ne dozvoljava da on sam bude miran, a ni publika. Ukoliko volite Nicka Cavea, njihove pjesme i muziku, obavezno ih poslušajte što prije. Mi smo imali priliku da ih slušamo četiri puta i svaki put nas nanovo oduševe. Također, svaki put nas iznenade kako oni u svojim godinama prave spektakl, dok mlađi bendovi puni elana naprave slabije showove ili se čak na bini ponašaju kao stablo.

Gledajući njihov nastup nemoguće je izdvojiti bilo koju sekundu ili minutu kao najbolju jer je to jednostavno nemoguća misija. Ko ih je slušao barem jednom, znaju koliki nivo showa, ali i profesionalzima Nick i ekipa imaju.

Sjedeća dva dana nas očekuju nastupi izvođača Royal Blood, Deftonesa, Kasabiana, Roisin Murphy i drugih.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *