Muse u Grazu – pravi koncertni spektakl uz gigantske robote, plesače, lasere…

Foto: Muzickazona.ba

Prije nego se fokusiramo na koncert od 29. maja, kratko ćemo se vratiti u 2012. godinu kada smo slušali Muse po prvi put. Tada je bend objavio album ‘Resistance‘, i u Beču su nastupili u novembru 2012. godine. Sa sobom su tada imali binu koja je izgledala kao piramida, samo naopako, koja je ustvari bila veliki video zid. To je bilo to. Bend je na sceni bio odličan, svirka vrhunska, glas Matta Bellamyja nevjerovatan…

Ubrzamo u 2019. godinu, kada je bend krenuo na europsku turneju s kojom su 29. maja nastupili u Grazu. Sada su mnogo zreliji, ozbiljniji po pitanju bine, jer kakav su samo spektakl napravili…

Kako je najavljena satnica, tako je i bilo. Predgrupa, bend Dinosaur Pile-up na scenu je izašao u 19.15h, odsvirao svoj set od pola sata. Bend mnogo podsjeća na Nirvanu i Silverchair, grunge era koja izgleda još uvijek ne umire. Ali, mora se primjetiti da oni imaju i malo modernog utjecaja, što bi im moglo pomoći da nekada u budućnosti i oni budu vrhunski bend.

Muse su na binu izašli u 20.35h, malo su kasnili, ali obzirom da koncerti u Sarajevu počinju u 23h, ovo je ništa. Krenuli su s ‘Algorithm‘, prošli su kroz svoju cijelu diskografiju, svirajući tako ‘Plug In Baby’, ‘Uprising’, ‘Hysteria’, ‘Time Is Running Out’, ‘Supermassive Black Hole’… Odsvirali su i nove pjesme, s albuma ‘Simulation Theory‘, a dvosatni koncert su završili s ‘Knights Of Cydonia‘.

Foto: Muzickazona.ba

Ono što je fantastično kod Muse jeste to što njihova pozornica za svaku turneju evoluira. Prethodna, s kojom su predstavili album ‘Drones‘, sa sobom su na koncertima imali 16 dronova koji su letjeli iznad publike, a sada… A sada bend sa sobom ima plesače, koji su na svojim kostimima imali male ekrane, koji su se uklapali sa cijelom scenografijom i svim vizualima. Inače, bend je iza sebe imao ogromni video zid, kao i ogromne naprave s reflektorima iznad njih.

Ipak najupečatljiviji su bili roboti koji su se pojavili na bini, kao i ogromni robot koji se pojavio nakon bisa iza bine. Kako je samo dobro napravljen da mi nismo u trenutku mogli skontati da li je 3D projekcija na video zidu ili je stvarno ogroman robot na bini.

U ovom dijelu teksta osvrnuli bi se na činjenicu da današnji koncerti iz dana u dan postaju nevjerovatan audio vizuelni doživljaj. Muse je bend koji ne voli mnogo da priča s publikom. To se dalo primjetiti na koncertu, i mnogi oko nas su to primjetili, ali, jedno veliko ALI, cijeli vizuelni show je to zasjenio. Upravo su sva ova čuda, kreirana za njihove nastupe, učinili da je koncert jedna cjelina kojoj ne treba nikakva priča, dovoljno je da bend izađe na binu i uklopi se u cijelu priču.

Bend je imao ogromnu binu, plesače, koji su u jednom trenutku visili s plafona dvorane, nevjerovatne vizualne efekte, konfete, balone, lasere… Sve je to doprinjelo njihovoj svirci na takvom nivou da ne možemo vjerovati da su to današnji koncerti, naravno u pozitivnom smislu. Dok smo gledali Muse, prisjetili smo se koncerta Kings Of Leon, koji su samo izašli na binu, odsvirali svoje pjesme, bez ikakvih posebnih bina, vizuala, a oni sami su bili nezainteresirani za svirku. I nažalost sad se tog koncerta sjećamo kao vrlo lošeg koncertnog iskustva.

Da li trebaju takvi koncert biti danas? Jer to odmah znači i skuplja ulaznica (o ovom problemu ćemo se baviti u nekom drugom tekstu), ali znači i posebno koncertno iskustvo.

Veliko hvala Museu što se odluče na ovakav korak, da osim uha i naše oči budu očarane.

Iako je utiske teško sastaviti, nadamo se da kroz nekoliko klipova i kojom riječi možemo dočarati kako je bilo na koncertu, te se nadamo da ćete, ukoliko volite Muse, prisustvovati nekom njihovom koncertu i da će i vama ispuniti očekivanja.

Foto: Muzickazona.ba
Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *