15 najboljih singlova domaće scene u 2019. godini

Stiglo je ono doba godine kada se analizira sve, pa tako i muzika. Kao i svake godine do sada portal Muzickazona.ba objavljuje listu najboljih singlova za prethodnih skoro 365 dana, naravno po našem izboru. Slobodno nam pišite vaše najdraže pjesme u komentare ispod članka ili na Facebook postu.

Kao i prethodnih nekoliko godina odlučili smo analizirati samo pjesme iz naše male države, jer nam je scena mala i trebamo je čuvati iako o njoj možemo pisati članke i članke loše kritike, ali danas smo tu da predstavimo najbolje od najboljih.

2019. godina je bila mnogo bolja nego prethodna i uspjeli smo čak 15 singlova izdvojiti kao najboljih. Da li to znači da će 2020. biti još bolja?

Odgovor na to pitanje dobit ćemo za godinu dana, a do tada… kratko o pjesmama.

Posljednja pjesma, bolje nazvati traka ‘Red Forest‘ tuzlanskog producenta Indiga izazvala je veliku pažnju jer je stigla nakon serije Chernobyl, koja je i inspirisala traku. Traka nas nije inspirisala, ali nas je pošteno isprepadala i impresionirala produkcijom. Nakon Indiga došli smo do Genetic Grooves Gurua, novog/starog projekta gitariste Muhameda Trke (Erogene Zone). On je za novu muzičku avanturu okupio bend s kojim je objavio pjesmu ‘Just Drive‘. Ne znamo iz kojeg razloga, ali nas je podsjetila na Mobyja, iako muzički nikako ne podsjeća, ali vokalni su nas podsjetili na ‘We Are All Made Of Stars‘, možda je samo do nas… Ipak odličan novi početak za Mukija, ali i ostatak ekipe.

Na trinaestom mjestu smjestio se Katarza sa svojim singlom ‘Vajber‘, kojeg je uradio u saradnji sa Stoposto i Gekom. Iako nismo pisali o pjesmi u septembru kada je objavljena, nekako nam je promakla, moramo priznati da je pjesma produkcijski može porediti s novim valom svjetskog hip-hopa, samo što su vokalne dionice mnogo bolje. Katarza u pjesmi pokazuje fenomenalnu kontrolu onoga što repa s prilično teškim tekstom jer naš jezik i nije baš tako lagan za rime i flow u hip-hop pjesmama, ali ovogodišnje hip-hop pjesme ove godine su sigurno dosegle vrhunac.

S ‘Vajbera’ skačemo na ‘Capajevo‘, pjesmu sarajevskog benda Propeler. Sarajevski bend ove godine objavio je alum ‘Delta val’, na kojem se nalazi pomenuta pjesma. Zanimljivo je kako je cijeli materijal dobio i vizuelni dio, odnosno svaka pjesma je dobila spot. Iako je pjesma ‘Capajebo’ otpjevana na našem jeziku, na albumu se nalazi nekoliko i na engleskom. Topla preporuka za bend je da se drže pisanja pjesama na našem jeziku.

Na jedanaestom mjestu nalazi se bend Pank Flojd s naslovnom pjesmom njihovog provg albuma ‘Olimpijka‘. Pjesma je urađena u saradnji sa Sejom Sexonom, u kojoj se može osjetiti veliki utjecaj Zabranjenog pušenja Ko prati albume ZP-a zna da oni uvijek ubace neku mirniju pjesmu u album, tako su i Pank Flojd ubacili totalno akustičnu pjesmu, za koju definitivno možemo reći da je najbolja na albumu, a ni Sejo nije odavno objavio bolju pjesmu.

Vratimo se malo hip-hopu… na desetom mjestu je prof. sterMa, koji je ove godine objavio EP ‘Metak u glavu‘. Naslovna pjesma se našla na našoj listi. sterMa se na ovom singlu, ali i cijelom EP-u vratio 90-im i starom zvuku sličnom Rage Against The Machine, koji nam je i možda trebao u ovoj godini. Moramo priznati da je sterMa po pitanju tekstova evoluira sa svkom pjesmom, samo se nadamo da će i malo poraditi i na muzici i aranžmanima.

Jedna od novijih pjesama koje su se našle na ovoj listi je pjesma ‘Okolo‘ benda Vakat. Objavljena prije nekoliko dana pjesma je odmah ušla u listu jer nekako nam je baš falilo ovakvih pjesama. Najveća šteta u našoj državi je što bendovi objavljuju jednu ili dvije pjesme godišnje, kao što to radi Vakat. Shvatamo situaciju po pitanju muzike, ali sigurni smo da se mogu makar četiri pjesme objaviti tokom godine.

Na pozicijama osam i sedam otišli smo do TZ kantona, gdje smo sreli Urban Instinkt i Nula Plus s ‘Ustani i kreni‘ feat. Frenkie odnosno ‘Skyscraper‘. Tuzla je uvijek bila rasadnik dobrih bendova, što su potvrdili pomenuti bendovi. Kao i za bend Vakat, i za njih se nadamo da će objavljivati više pjesama tokom godine.

Basheskia i Edward EQ su na šetoj poziciji. Jedni od najkreativnijih ljudi na našoj elektronskoj sceni, koji se skoro mogu postaviti rame uz rame s Adijem Lukovcem. To dovoljno govori o kvlatiteti njihovog rada. Na našoj listi su s pjesmom ‘Pleme‘ s EP-a ‘Bog d.o.o.‘.

Ulazimo lagano u top 5, gdje nas na petoj poziciji čekaju fenomenalni Ketpool, koji svake godine na ljeto sve pokonike dobre muzike počaste s jednim singlom. Ove godine su malo zakasnili, pa su singl ‘Summerwind‘ objavili u septembru, ali bez obzira, Ketpool su čudo od muzike s predivnim vokalom Lane Soldat.

Kontra je ove godine na listi s dvije pjesme. Na četrtom mjestu je sa ‘Sergejom‘, pjesmi koja je posvećena nogometašu Sergeju Barbarezu. Singl najavljuje njegov novi album, na kojem radi i kojeg objavljuje sljedeće godine. Kontra je i na trećem mjestu s Frenkiejem i Indigom i pjesmom ‘Mosh Pit‘, s njihovog novog albuma ‘20/20‘. Više o izdanju i pjesmi možete pronaći u recenziji albuma na našem portalu.

Drugo mjesto je fantastični Mak Kalem s pjemom ‘Fools Journey‘. Nekadašnji frontman benda Jesters Play sada gazi solo vodama. Prvi singl je bila obrada Šantićeve Što te nema‘ na engleskom jeziku, a ubrzo je objavio originalnu ‘Fool's Journey‘, s kojom je još jednom pokazao krasnoću svog glasa.

Na prvom mjestu je apsolutni hit, pjesma ‘Palmica‘ dvojca Stoposto i Black Beriz. Jednostavno pjesma ima onu savšenu formulu hita, odličan tekst, hook, flow, a Stoposto pokazuje kvalitetan vokal vrijedan pažnje.

Sve pjesme možete poslušati na dnu stranice u našoj ovogodišnjoj playlisti najboljih domaćih singlova po odabiru portala Muzickazona.ba. Ponavljamo, ovo je naš izbor, sve vaše najdraže pjesme možete staviti u komentare ovog članka ili na Facebook postu.

  1. Palmica – Stoposto feat. Black Beriz
  2. Fool's Journey – Mak Kalem
  3. Mosh Pit – Frenkie, Kontra, Indigo
  4. Sergej – Kontra
  5. Summerwind – Ketpool
  6. Pleme – Basheskia & Edward EQ
  7. Skyscraper – Nula Plus
  8. Ustani i kreni – Urban Instinkt feat Frenkie
  9. Okolo – Vakat
  10. Metak u glavu – prof. sterMa
  11. Olimpijka – Pank Flojd feat. Sejo Sexon
  12. Capajebo – Propeler
  13. Vajber – Katarza (feat. Stoposto, Geko)
  14. Just Drive – Genetic Grooves Guru
  15. Red Forest – Indigo
Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *