‘20/20’ – Savršeni kraj trilogije Frenkieja, Kontre i Indiga

‘20/20’ popis pjesama:

Arrival
Domina
Monopol
20/20
Mosh Pit
Zašto
Koga briga ft. Katarza
Naša noć
Nikad Prosjek
Pritisak
Niđeoko
Legacy

Trilogija trojca Frenkie, Kontre i Indiga završila se 20. decembra kada su objavili novi album ‘20/20‘, koji je zatvorio trogodišnju priču koju je spojio Red Bull, tako što ih je slao po svijetu i dao im mogućnost da snime album.

Krenuli su s ‘Putanjom‘ 2016. godine koju su snimili u Berlinu, ‘Egzil‘ su snimili Tokiju, a ‘20/20’ u Los Angelesu. Tri mlada umjetnika tako su dobili priliku da snimaju u najboljim studijima na svijetu, prihvatili su je i iskoristili maksimalno.

‘Putanja’ je počela nekako opušteno, dok je ‘Egzil’ bio veoma ozbiljan album o kojem smo pisali: “‘Egzil’ je bijeg iz stvarnosti u stvarnost. ‘Egzil’ je dokument s kojim se opisuje historija koja ostaje generacijama koje dolaze.” A šta nam donosi ‘20/20’?

Novi album dolazi kao šlag na kraju ove rap priče, za koju se treba ponadati da neće stati. Kada se podvuče crta, iza Frenkieja, Kontre i Indiga su tri godine, nekih 30-ak pjesama, hiljade pređenih kilometara, beatova i sampleova na bacenje, stotine koncerata po regiji i Europi, i sada tome svemu lagano dolazi kraj, osim što nas čeka koncertna promocija ovog izdanja.

Iako album nema socijalnih tema, što su Frenkie i Kontra već najavili, materijal je prilično mračan jer preovladavaju bas beatovi i melodije koje je Indigo savršeno isproducirao i upravo ta njegova savršenost je stub ovog albuma.

Slušajući Indigove trake koje je objavljivao prije, treba se sjetiti one ‘Red Forest’, koja je inspirisana serijom Chernobyl i upravo se ta nit inspiracije osjeti na ovom izdanju.

Indigo je tihi genije, koji izgleda kao da svo svoje bivstvovanje daje u muziku i detalje u produkciji. Ono što bi bilo savršeno, kao jedna odvojena priča od ove trilogije, a opet blizu njoj, jeste da Indigo objavi dodatni album s instrumentalama sa sva tri izdanja.

Frenkie i Kontra donose napadno dobre rime, flow bez greške… Ostaju maheri svog doba, ne padaju pod trendove i autotune, osim Katarze u pjesmi ‘Koga briga’, ali Katarza je kameleon ovdašnjeg repa, pa mu i opraštamo.

Pjesme s izdanja koje treba izdvojiti su ‘Domina‘, ‘Monopol‘, ‘Nikad prosjek‘ te ‘20/20‘, dok ‘Mosh pit‘ možete slušati kada trebate da se nabrijete na primjer u teretani, pred intervju za posao, ili neke druge životne odluke ili događaje.

‘20/20’ je završnica trilogije za koju su mnogi rekli da je urađen za mlađu publiku, ali ne bi se složili s tim. Prvo, nema autotunea na albumu (osim Katarze), muzička tema je prilično mračna, tekstovi su o životnoj borbi, koja dotiče Frenkieja i Kontru. Iako su oni izgrađeni reperi s godinama iskustva i na kraju svega toga profesionalni muzičari, u tekstovima se osjeti i malo utjecaja sadšnjosti u kojoj živimo.

Jedino razočarenje je što se trilogija završava jer ovaj projekat bi mogao živjeti dugo. Frenkie, Kontra i Indigo su savršena kombinacija koja nam donese novu evoluciju u zvuku skoro svake godine i koja postavi standard kojeg niko ne može stići, a možda ni prestići.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *