Rambo Amadeus pokazao zašto je svjetski Mega Car

U četvrtak navečer Rambo Amadeus je ponovo došao u Sarajevo, ali ovaj put je zaboravio svoju gitaru. Umjesto toga, u Dom Mladih je stigao naoružan glomaznom poezijom i podržan od strane maestra Ivana Aleksijevića.

Za one koji ne znaju, Rambo Amadeus je  trenutno na regionalnoj turneji sa svojom predstavom/stand-upom/poetskom večeri koja je prigodno nazvana “Veče Glomazne Poezije.” Jer stvarno jeste glomazna, i predstava i poezija. Što nije nužno loša stvar.

Dok Ivan u pozadini prebire po klavijaturi, Rambo sjedi za stolom i čita listove i listove papira publici koja upija svaku riječ. Ima tu svega; od političkih bajki sa tužnim krajem, do Rambovih ličnih dogodovština s turbo folk pevaljkama. Niko nije pošteđen; ljudi svih rasa, nacionalnosti i vjerskih opredjeljenja su jednaka meta Rambovog britkog pera.  Kao i uvijek, Rambo Amadus naziva stvari pravim imenom, i ne boji se da li će se nekome zamjeriti. A to je uvijek bio i ostao pravi recept za komediju.

Osim komedije i smijeha na izvoz, Rambova predstava ima i momente u kojima se zamislite. Na prvu bude smiješno, a onda kada uvidite da je ta komedija ustvari realnost ovih prostora, taj smijeh ostavlja gorak okus u ustima. Mada i to prođe brzo, jer ako ništa, mi smo se barem naučili smijati našoj tužnoj svakodnevnici. Rambo ubaci po koju savršeno tempiranu upadicu, i smijeh se ponovo vrati u publiku.

Zbog svega ovoga, možda bi trebali uzeti zaozbiljno Rambov prijedlog da nas predstavlja na Eurosongu kao predstavnik iz reda Ostalih. Naravno ako se Dejan Kukrić složi.

I na kraju, isplati li se otići na “Veče Glomazne Poezije?” Svakako da isplati. Iako iskreno zna nekad da bude smor na koncertima, Rambo Amadeus u ovom formatu briljira. Iako će tu biti čuđenja, zgražanja, egzistencijalnih griza, ipak ce smijeh da dominira.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *