Projekcija ‘Scream For Me Sarajevo’ sredinom mjeseca u BKC-u

Projekcija filma Scream For Me Sarajevo bit će održana u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo 13. decembra, na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljenom Sarajevu.

Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je prikazan u više od 150 kina. Prime Time, producentska kuća iz Sarajeva, potpisala je ugovor za svjetsku kinodistribuciju sa poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu. Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma potvrđuju da je riječ o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu “Film sedmice” u okviru EDN-a (“European Documentary Network”). Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Ovo je posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu, a bit će održana na godišnjicu koncerta, 13. decembra, u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na blagajni BKC-a. Film se prikazuje u suorganizaciji Prime Time produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bruceu Dickinsonu je dodijeljeno priznanje “Počasni građanin Sarajeva”. Pjevaču legendarnog benda Iron Maiden i jednom od najznačajnijh imena svjetske heavy metal scene će ova nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine kada će Dickinson doći u Sarajevo. Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma “Scream for me Sarajevo” , a u toku su pregovori oko njegovog prikazivanja na Britanskoj televizijskoj kući BBC, 6. aprila iduće godine.

Inače, sama Ideja o snimanju dokumentarnog filma “Scream For Me Sarajevo” potekla je od autora Jasenka Pašića koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor “Prime Timea” Adnan Ćuhara, a reežiju potpisuje Tarik Hodžić u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Film je rađen duže od dvije godine, a jedan od problema je bila i bolest Brucea Dickinsona kojem je nekoliko dana prije predviđenog dolaska u Sarajevo na snimanje filma dijagnosticiran rak.

“Naravno, otkazao je dolazak i nismo bili sigurni hoće li se izvući. Posjetio sam ga u Londonu, bio je jedan period jako loše. Ali, borac kakav jeste, obećao je da će se izvući i jednog dana doći u Sarajevo. Tako je i bilo”, rekao je producent filma Adnan Ćuhara.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *