Projekcija filma ‘Scream For Me Sarajevo’ u Meeting Pointu

U okviru Modula Memorije 2019 u sarajevskom kinu Meeting Point će 17. aprila u 20 sati biti organizovana projekcija filma Scream for me Sarajevo, priča o solo koncertu Brucea Dickinsona, pjevača kultne muzičke grupe Iron Maden, održanom 1994. u Sarajevu pod opsadom.

Nakon filma će biti upriličen razgovor s Alexom Elenom, tadašnjim Dickinsonovim bubnjarom i jednim od aktera filma.

Za dokumentarni film Scream for me Sarajevo postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH. Film prati događaje vezane za dolazak frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u više od 150 kina.

Prime Time production, producentska kuća iz Sarajeva, je potpisala ugovor za svjetsku kinodistribuciju s poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment, na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kinodvorana u Evropi i svijetu.

Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma su pokazatelji koji govore da se radi o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu “Film sedmice” u okviru EDN-a “European Documentary Network”. Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *