Preminula Dolores O'Riordan, pjevačica benda The Cranberries

Britanski mediji javljaju kako je pjevačica benda The Cranberries, Dolores O'Riordan preminula u 46. godini života.

Pjevačica je preminula u Londonu, gdje je snimala nove pjesme.

Uskoro opširnije…

Dolores se bendu pridružila 1990. godine nakon audicije, a prvi album ‘Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?’ objavili su 1993. godine. Na tom albumu najviše se istakla pjesma ‘Linger’. Ipak, njihov drugi studijski materijal ‘No Need To Argue’ (1994) lansirao ih je u mainstream, zbog pjesme ‘Zombie’, koja je i dan danas jedna od najboljih pjesama 90-ih godina.

Treba napomenuti da su Cranberries bili i socijalno-angažovani bend. Borili su se za pravdu u Irskoj, a nisu mogli ni da ne skrenu pažnju na rat u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih godina. Tako su snimili pjesmu ‘Bosnia’, a Dolores je tokom nastupa na dodjeli MTV EMA nagrada prije izvođenja pjesme ‘Zombie’ izjavila ‘This song was written for peace in our world, peaceful future and peace in Bosnia”.

Nažalost, nikada nisu došli u Bosnu da odsviraju pjesmu ‘Bosnia’, ali oni koji su imali priliku, čuli su je u Zagrebu ili Beogradu.

Nakon ‘No Need to Argue’ objavili su još pet albuma, od kojih je posljednji objavljen prošle godine i nosi naziv ‘Something Else’.

Dolores je objavila i dva solo albuma ‘Are You Listening?’ 2007. i ‘No Baggage’ 2009. godine.

Bend je trebao prošle i ove godine biti na turneji, ali zbog Doloresinih zdravstvenih problema, turneja je otkazana.

RIP Dolores

Foto: Getty Images

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *