Placebo u kina šalju dokumentarac ‘This Search For Meaning’

Placebo s ponosom i uzbuđenjem najavljuju izlazak svog drugog dugometražnog dokumentarca pod nazivom This Search For Meaning, koji u kina stiže 3. oktobra.

Ovaj intiman i prosvjetljujući film istražuje ideje koje se nalaze u tekstovima i temama pjesama Placeba, dok prati njihov razvoj kao grupe i kao ljudskih bića. To je hrabro, istinito i otvoreno istraživanje kreativnog procesa i rock ‘n’ roll načina života, zajedno s njegovim neizbježnim posljedicama.

Od kada su se pojavili iz 1990-ih s provokativnim pjesmama poput „Nancy Boy“ i „Bruise Pristine“, Placebo je kročio odlučno neurednim putem kroz drski ‘Britpop’ pokret, istražujući teme poput političkog tijela i stalne erozije naših ljudskih prava i individualnosti, sveprisutne epidemije apatije u društvu, te oholog i korumpiranog ponašanja onih na vlasti. Placebo je, čini se, postavljao pitanja na koja se niko drugi nije usudio, a zatim je izazivao pojedinca da pronađe svoje vlastite odgovore.

Umjesto da predstavi konvencionalnu priču o porijeklu, škotski nagrađivani filmaš Oscar Sansom, poznat po svom pionirskom radu u muzičkim filmovima, prikazuje kontinuirani utjecaj i naslijeđe benda kroz vizualnu meditaciju o savremenim temama kao što su nadzor, kultura i kritika, seksualnost i rodni identitet, zavisnost i trauma, kao i klimatska kriza. Ove značajne i teške teme istražuju se na neformalan i osobno autorski način kroz nove intervjue s Brianom i Stefanom. Ove intervjue, koji su i reflektivni i otkrivajući, također naglašavaju Placebovu stalnu društveno-kulturnu radoznalost i muzičko putovanje – potragu koja se nastavlja u njihovim albumima koji su na vrhu ljestvica i rasprodatim nastupima širom svijeta.

U blizini prisutnosti benda, vidimo doprinose drugih značajnih figura iz umjetnosti koji ili cijene ili su inspirisani Placebom. Ove zabavne i često emotivne diskusije predstavljene su kao jedinstveni, ali višeslojni, prisluškivani razgovor – a uključuju imena kao što su Shirley Manson (Garbage), Robbie Williams, Yungblud, Rebecca Lucy Taylor (Self Esteem), Joe Talbot (Idles) te savremeni umjetnik Stuart Semple. Rezultat je iskren i nagrađujući – hvatajući osjećaj da svi pokušavamo shvatiti svoje mjesto u ovom svijetu; i nadamo se da ćemo to uspjeti učiniti.

Ukupna naracija filma strukturirana je oko nevjerovatnih i potpuno novih izvođenja Placebovih najnovijih pjesama – uzetih s albuma „Never Let Me Go“ – snimljenih u legendarnim Twickenham Film Studios u Britaniji, gdje se mogu vidjeti The Beatles kako komponiraju novi album u filmu Petera Jacksona Get Back, a također je prepun arhivskih snimaka benda i ekskluzivnog, nikad prije viđenog materijala koji obuhvata cijelu njihovu karijeru, uključujući njihovu kreativnu i osobnu saradnju s Davidom Bowiejem i njegov trajan utjecaj.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *