Paul McCartney u Beču – spektakl za kraj godine

Paul McCartney je nastupio u Beču… Pisati o njegovom koncertu, a da ne bude subjektivno, je totalna ludost, jer objektivno pisati o čovjeku koji je skoro svoj cijeli život posvetio muzici je nešto što može uraditi samo lud muzički novinar.

Biti dio publike koja sluša Paula uživo je jedna vrsta časti. Možda zvuči prepotentno, ali tako je, jer Sir Paul je klasa za sebe i slušati njegov glas i osjetiti muziku koju stvara sa svojim bendom je zaista čast izvan svih časti (naravno muzičkih).

Rasprodani koncert Paula McCartneyja u Beču, 5. decembra bio je jedno magično putovanje kroz jedan dio muzičke historije. Dobro znate da je Paul napisao neke od najpoznatijih pjesama Beatlesa, pa samo tu noć dobili presjek najboljih numera koje je Paul napisao, ali i njegove kolege, John Lennon i George Harrison. Treba odmah napomenuti da Sir McCartney ne svira ‘Yesterday’ na koncertima, ali to nije umanjilo značaj koncerta, a ni sam Paul mi nije pao u očima.

Noć je, s vrlo malo zakašnjenja, počela s ‘A Hard Day's Night’, hitom Beatlesa,objavljenog davne 1964. godine. Tokom koncerta, Paul je uspio odsvirati 38 pjesama, što je skoro 3 sata sviranja. Mnogi mlađi izvođači ne sviraju toliko. Okay, pjesme Beatlesa su kraće nego pjesme koje se danas objavljuju, ali bez obzira, kada imaš 76 godina i sviraš 3 sata, nema tu nikakve priče.

Siguran sam da je samom Paulu teško napraviti presjek tako duge karijere, i vjerovatno su mnogi ostali uskraćeni za najdraže pjesme koje su htjeli čuti uživo, ali nakon tri sata svirke na kraju imate osjećaj sreće, a ne treba izostaviti ni povećanje adrenalina u tijelu.

Tri sata koncerta su prošla da jednostavno pomislite da je trajao sat vremena. Paul nas je počastio s izvedbama pjesama Wingsa, Beatlesa, odsvirao je svoje pjesme, predstavio je novi album ‘Egypt Station’, odao je počast Johnu i Georgeu onako kako zaslužuju…

Moram priznati da je prije koncerta, barem što se tiče mene, vladao osjećaj da će to biti jednostavan koncert, Paul izlazi na binu, odsvira i vrati se u svlačionicu, ali nije. Koncert je bio pun iznenađenja, posebno kada je tokom pjesme ‘Live And Let Die’, tokom koje je bina postala „ratno područje“ puno vatrometa i vatre, tako da je dim od svih tih pirotehničkih sredstava dao jednu magičnu atmosferu tokom izvođenja pjesme ‘Hey Jude’.

Sve vrijeme Paula su tokom koncerta pratile razne animacije ili spotovi nekih od pjesama, a ako se pitate koja je najbolja izvedba bila…?Hmmmm… ‘Live And Let Die’ i ‘Hey Jude’. Prva zbog vatrometa, a druga zbog onog fenomenalnog osjećaja kada cijela dvorana pjeva, a vi se naježite.

Paul je definitivno jedan od najvećih izvođača kojeg treba pogledati uživo. On nije „ispran“ kao neki bendovi koji sviraju 40-ak godina i dolaze u gradove u kojima do sada još nisu nastupili da bi makar malo zaradili. On još uvijek puni dvorane svjetskih metropola, gdje je sigurno već nastupao pa najmanje 5 puta.

Sir McCartney je muzičko blago kojeg treba čuvati i kojeg morate čuti uživo ako ste ikad bili fan Beatlesa. Paul je nevjerovatan muzičar, pjevač, ali i zabavljač. Da li je to što je Britanac ili jednostavno komunikativan čovjek, ali da se primjetiti taj showmanship kod britanskih i američkih izvođača.

Bilo kako bilo, veliko hvala Paulu što još uvijek nastupa, što nas zabavlja i što nam stvori osjećaj sreće tokom 3 sata koncerta.

Setlista:

A Hard Day's Night
Save Us
Can't Buy Me Love
Letting Go
Who Cares
Got to Get You Into My Life
Come On to Me
Let Me Roll It – uz “Foxy Lady” jam
I've Got a Feeling
Let ‘Em In
My Valentine
Nineteen Hundred and Eighty-Five
Maybe I'm Amazed
I've Just Seen a Face
In Spite of All the Danger
From Me to You
Dance Tonight
Love Me Do
Blackbird
Here Today
Queenie Eye
Lady Madonna
Eleanor Rigby
Fuh You
Being for the Benefit of Mr. Kite!
Something
Ob-La-Di, Ob-La-Da
Band on the Run
Back in the U.S.S.R.
Let It Be
Live and Let Die
Hey Jude

Bis:

Birthday
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise)
Helter Skelter
Golden Slumbers
Carry That Weight
The End

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *