‘Parasite’ dobitnik četiri Oscara, ‘Jojo Rabbit’ dobio nagradu za adaptirani scenarij

U Los Angelesu sinoć (9. februar) dodjeljene su filmske nagrade Oscar.

Najveći dobitnik je Parasite, južnokorejanski film koji je ušao u historiju kao prvi strani film koji je dobio nagradu za Najbolji film. Pored te glavne nagrade, film dobio i nagradu na Najbolji strani film, kao i nagradu za Najboljeg režisera i Najbolji scenarij. Inače, ako niste gledali film, riječ je o društvenoj satiri koja prati život siromašne i bogate porodice.

Među drugim glavnim nagradama, tu je film Jojo Rabbit, koji je osvojio Oscara za Najbolji adaptirani scenarij.

Brad Pitt je dobio nagradu za Najboljeg sporednog glumca u filmu Once Upon A Time In Hollywood, a Laura Dern je Najbolja sporedna glumica u filmu Marriage Story.

Očekivano je nagradu za Najboljeg glumca osvojio Joaquin Phoenix za ulogu u filmu Joker, dok je Renee Zellweger dobila Oscara za Najbolju glumicu u filmu Judy.

Parasite je dobio četiri Oscara, film 1917 tri među kojima je i onaj za Najbolje vizuelne efekte, Joker dva, a Once Upon A Time In Hollywood također dva.

Sve dobitnike pogledajte na Oscars.go.com.

Od posebnih momenata treba izdvojiti iznenadni nastup Eminema, koji je izveo ‘Lose yourself‘ iz filma 8 Mile, a Billie Eilish nije predstavila naslovnu temu novog James Bond filma kao što smo očekivali, nego je fantastično obradila ‘Yesterday‘ od Beatlesa tokom In Memoriam segmenta.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *