Ólafur Arnalds stiže u Zagreb

Foto: Benjamin Hardman

Ólafur Arnalds, cijenjeni islandski producent i multi-instrumentalist, premijerno dolazi u Hrvatsku ove jeseni i to 21. novembra u zagrebačku Tvornicu kulture.

Vlasnik nekih od najboljih muzičkih djela atmosferičnog popa i amijentalne elektronike, dolazi u pratnji punog benda i na krilima izuzetnog posljednjeg studijskog albuma “re:member” objavljenog prošle godine.

Kada je počeo stvarati muziku, Ólafur je pisao pjesme za imaginarne filmove iz njegove glave, ne misleći da bi itko drugi htio čuti muziku koja je produkt njegove introspekcije. Sada je jedan od najpoznatijih svjetskih kompozitora, a ugled je stekao spajanjem neo klasične muzike s elementima post rock, pop i elektronike.

Umjetnik, kompozitor i producent koji spaja emocije i tehnologiju nakon gotovo dvogodišnjih solo turneja po Europi, SAD-u i Australiji sada s bendom donosi novi show kojeg hvali publika i kritika. Zagreb će moći vidjeti jedinstveni nastup kojeg uz Arnaldsa čini i gudački kvartet, perkusionist, dok sam Ólafur se poigrava s pianom i sintisajzerima. Središnji dio live nastupa su i dva samostalna generativna piana koja su pokretana posebno razvijenim programom, a genijalnu tehnologiju razvijao je Ólafur sa svojim timom. Prateći Ólafurove tonove, oni svaki put sviraju pomalo drugačije, čime je svaki nastup jedinstveno iskustvo.

Olafur Arnalds ima široki katalog, od kompoziranja soundtracka za BBC seriju Broadchurch koja ga je još više približila publici i zaslužila mu nagradu BAFTA, The Chopin Project s kojim istražuje klasičnu muziku ili Island Songs zbog kojeg je putovao na sedam lokacija po Islandu kako bi sarađivao s raznim muzičarima. Osnovao je eksperimentalni techno duo Kiasmos, sarađivao je s Nilsom Frahmom na nizu izdanja, a saradnje na filmovima i serijama značajno su lansirale njegovu karijeru.

Muzički put je počeo kao bubnjar za mnoge islandske metal bendove, a nakon što je za jedan napisao solo dionice na klaviru, otpočeo je solo karijeru u potpuno novom žanru, te 2007. izbacio album “Eulogy For Revolution”. 2010. uslijedio je “…And They Have Escaped the Weight of Darkness”, a 2012. “Stare”, prvi kolaborativni album s Nilsom Frahmom i EP “Thrown” s projektom Kiasmos, zatim niz solo EP-jeva, kao i album “For Now I Am Winter” gdje je prvi puta upotrijebio vokal.

Službeni četvrti solo album “re:member” predstavlja najznačajniju i najljepšu manifestaciju Arnaldsove muzičke vizije do sada, a slušatelje vodi kroz razne osjećaje i raspoloženja. Može se zamjetiti svaki djelić njegovog rada i utjecaji muzičkih žanrova, kompozicije, soundtrackovi, zvukovi iz prirode, a album je živ i stalno se kreće, jer svaki put čujete nešto novo i dogode se neočekivane stvari. Genijalno izdanje predstavilo je i jedinstveni, za njega rađeni, software Stratus koji šalje upute za dva piana, a ritam i tempo je odredio sam Arnalds kroz svoje sviranje. Album odašilje ideju kako je njegova muzika kontinuum i želju da istražuje nove teritorije.

Album “re:member” je još jedno potpisno djelo koje pokazuje melodije i teksture gdje kompozicija i produkcija idu jedno s drugim, a muzika izaziva snažne emocionalne reakcije. Jedinstvena prilika čuti ovog genijalca s bendom je u zagrebačkoj Tvornici u četvrtak 21. novembra.

Ulaznice

Ulaznice u prodaju kreću u petak 26. jula po cijeni od 150 kn, a na sam dan koncerta, ako ih ostane, bit će 180 kn. Službena prodajna mjesta su Dirty Old Shop (Tratinska 18), Rockmark (Berislavićeva 13), Aquarius CD Shop (Varšavska 13), sva prodajna mjesta Eventima i online www.eventim.hr.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *