Ogenj, Pank Flojd i UDBA sviraju na drugoj Pankerici Tamburici

Najavljeno je drugo izdanje punk derneka Punkerica Tamburica, na kojem nastupaju bendovi Ogenj, Pank Flojd i UDBA.

Ovo će biti promocija novog albuma benda Ogenj, nazvan ‘Domaj’. Mjesto održavanja je AG Club, a datum je 2. juni. Cijena ulaznice još uvijek nije poznata.

Ogenj je bend koji je nastao krajem 2015., kao želja nekolicine entuzijasta i zaljubljenika u muziku, stvoriti vesele pjesmuljke koji slave život i sve oko njega. Život samih muzičara pretočen je u stvaralaštvo Ognja. Od kajkavskih tekstova koji govore o ljubavi, do veselih punk/polka poskočica mirnih blues i country tonova smiraja i teškoće života.

Akustični splet koji najviše nosi ritam sekcija, bass i bubanj, te začinjava narodni instrument tambura-bisernica, s pitkim melodijama delay gitara, daje Ognju i etno/folk/pop muzici jednu drugu dimenziju.

Ogenj je supergrupa sastavljena od glazbenika koji dugi niz godina sviraju ili su svirali u mnogobrojnih ponajviše alternativnim bendovima – Angry Cows, Ant Ruth, Božje ovčice, Flunkeydom, Funeral Moon, Nullified, Pubic Bunny, What Matters Most, Mirogoy, Inside My Casket, Dead Fish,…

Pank Flojd je Sara'evski bend koji se formirao nakon straaašne ideje dva jarana, Grohe i Mehika, u mutnoj novembarskoj večeri na derneku kod Grohe 2015. godine. Ideja (šprdancija) se realizirala godinu dana kasnije odnosno 28. decembra 2016. godine, kada su imali svoju prvu probu u USD-u. Postavu u to vrijeme su činili: Kenan Avdić Groha, Ademir Mulaosmanović Mehiko, Fariz Ablaković Refa, Ivor Šarkić Šarke i Damir Kaučić. Bend je kratko vrijeme svirao u toj postavi, da bi u martu mjesecu sljedeće godine, Damir napustio bend. Nakon Damira, kao zamjena, došao je Mak Krstić te je ujedno pozvan i drugi vokal Amar Bilić.

U toj formaciji, bend počinje i rad na svojim prvim autorskim radovima. U tom periodu nastaju pjesme poput: “Rođen u Šeheru” i “Passat Pijačar”. Bend je imao svoju prvu svirku u AG Klubu 23.05.2017. godine sa bendovima Man Down i Drown in your Venom . Ubrzo nakon toga su organizovali svirku 30.06.2017 pod nazivom “Pankerska Noć” u AG Klubu. Tada su svirali zajedno sa bendovima Embargo i POPIK te je kao iznenađenje večeri kultni  sarajevski  punk rock bend Ofsajd  održao svoj prvi (nadamo se da nije posljednji) rijunion (reunion) nastup. Bend je imao svirke još u sarajevskoj Slogi s bendovima Stronghold, Flatline i Urban Instinkt; te je dijelio binu na prvom izdanju Pankerice Tamburice 22. septembra 2017. godine sa S.P.U.K-om i Ogenjom. U aprilu 2018. godine dolazi do promjene u postavi tako što Fariz Ablaković (reFa) napušta bend; a na njegovo mjesto kao basistkinja ulazi Sara – Farah Materne (Sale Fake). Pank Flojd uglavnom teži ka tome da se svira za raju i da prave snažan dernek dok nastupaju.

U.D.B.A. je banjalučki bend osnovan ljeta 2017 godine. Karakterišu ih jaki, energični nastupi, dobra atmosfera, đuskanje, skakanje. Žanrovski nisu određeni, iako ih vuče funk rock i alternativni rock mada se ne libe dobrog i istinskog rock i hard rock zvuka. Autorski rad je u najavi. Iako su mladi bend iza njih je priličan broj nastupa, od kojih im je sigurno najdrazi nastup na Sedmici Umjetnosti Gimnazije BL, kao predgrupa pobjednika DemoFesta, sinjskog benda, M.O.R.T.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *