Nagrada Milana Mladenovića za muzička djela od izuzetne umjetničke vrijednosti

U ovoj je godini, poštujući želju koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka Danica Mladenović, u Beogradu osnovana Zadužbina Milana Mladenovića. Pored mnogih aktivnosti koje ova zadužbina ima u planu u budućnosti, među prvima je dodjela regionalne godišnje nagrade za muzičarke i muzičare koja nosi ime ovog prerano preminulog istaknutog muzičara, pjesnika, kompozitora i vođe kultnog benda Ekatarina Velika. Milan Mladenović je svojim stvaralaštvom obilježio generacije i cijelo jedno doba, ostavivši neizbrisiv trag u kulturi cijelog regiona i osnivanje Zadužbine je izuzetno važno u očuvanju Mladenovićevog  bezvremenskog naslijeđa za buduće generacije. 

Objašnjavajući razloge osnivanja “Zadužbine Milana Mladenovića”, članovi Upravnog odbora Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović – Miško Plavi i advokat Nenad Milovanović su rekli da je Zadužbina je osnovana s namjerom da se autorska i lična zaostavština Milana Mladenovića sačuva kao cjelina, s osnovnom namjenom za kulturne i humanitarne svrhe. Ciljevi Zadužbine su, između ostalog, da čuva uspomenu na Milana Mladenovića, brine se o objavljivanju njegovih djela i podstiče umjetničko stvaralaštvo dodjeljujući regionalnu nagradu koja nosi njegovo ime.

Nagrada Milana Mladenovića će se, počevši sa 2019. godinom, dodjeljivati svake godine na Milanov rođendan 21. septembra za muzička djela od izuzetne umjetničke vrijednosti. Sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2000 eura.  

Milanova nagrada je regionalna i pravo da za nju apliciraju imaju autori i autorice  sa teritorija svih bivših jugoslovenskih republika. Jedini uslovi za prijavu su da je djelo objavljeno između 30. juna prethodne i 30. jula tekuće godine, bez posebnih žanrovskih ograničenja.

Prijedloge uradaka koja konkuriraju za nagradu mogu podnositi autori, izdavači ili organizacije do 30. jula na službenoj web stranici Zadužbine

Žiri za dodjelu prve Nagrade Milana Mladenovića su Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Zadužbina će do kraja godine objaviti i reizdanje albuma “Angel’s Breath” (1994) koji je Milan snimio sa Mitrom Subotićem Subom u Brazilu, kao i reizdanje kompilacije “Kao da je bilo nekad”  (2002) na kojem su poznati muzičari interpretirali pjesme 

Također, Zadužbina je u junu ove godine sa Narodnom bibliotekom Srbije potpisala Ugovor o saradnji, te je Narodnoj biblioteci povjerila na staranje vrijednu građu koju čine lični predmeti i dokumenti, knjige, rukopisi, plakati, fotografije, audio i video materijali i druge vrste građe iz zaostavštine Milana Mladenovića.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *