Kurt Cobain – 24 godine od smrti legendarnog muzičara

Na današnji dan muzički svijet izbugio jednog od najboljih tekstopisaca, vokala i gitarista… Kurt Cobain ubio se 5. aprila 1994. godine u svom domu u Seattleu.

Njegova smrt i dan danas izaziva mnogo pažnje obzirom na dokaze vezane za samoubisto. Naime, na sačmarici koja je korištena pronađen je samo djelomični otisak, koji nije pripadao Kurtu, a količina narkotika pronađena u njegovom krvotoku je bila toliko velika da on ne bi imao snage da podigne sačmaricu i da se ubije.

Njegovo tijelo pronašao je električar 8. aprila. Tog dana historija se promijenila i muzička scena više nije bila ista.

Kurt je rođendan 20. februara 1967. godine. Bio je sin jedinac Wendy ElizabethDonalda Cobaina, koji su se razveli kada je on imao 9 godina. Razvod je veoma teško pao na Kurta i u to vrijeme počinju njegovi problemi.

Iako je imao relativno dobro djetinjstvo, Kurt je spas našao u muzici. Volio je Beatlese i mnoge druge bendove i izvođače, a na njegov muzički ukus najviše je utjecala tetka.

Njegova muzička karijera, možemo reći, započela je 1981. godine kada je na poklon dobio gitaru od ujaka. Od tada Kurt “skida” poznate hitove i počinje pisati svoje pjesme.

Nirvanu je formirao 1987. godine s Kristom Novoselićem i Aaronom Burckhardom. Grupa je u početku imala drugačije ime, da bi tek kasnije postala Nirvana. Objavili su ukupno tri studijska albuma. Prvi ‘Bleach’ objavljen je 1989. godine i na njemu je bubnjeve svirao Chad Channing. Njega je 1990. godine zamijenio Dave Grohl, koji je vrlo brzo psotao ključni član benda.

Zajedno su snimili ‘Nevermind’ i ‘In Utero. Svirali su po cijelom svijetu, čak i u Ljubljani, u februaru 1994. godine.

Nirvana je čak svirala i za Bosnu i Hercegovinu. Naime, bend je 9. aprila 1993. godine u San Francisku odsvirao koncert na kojem su se prikupljala sredstva za žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini.

Kurt je imao buran život. Privatni život i ovaj javni bili su dvije različite stvari za muzičara, ali svi privatni problemi su mu činili muzički život i zato je pisao pjesme s teškim tekstovima, koji su ostavili trag na muzičkoj sceni, kojeg dugo neće ostaviti niti jedan izvođač.

Da se Kurt nije ubio možda muzička scena ne bi bila kakva danas jeste, a možda i bi… To nikad nećemo saznati.

Kurta nema već 24 godine…

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *