Jamiroquai prije 15 godina nastupili u Sarajevu

Izgleda da nam je ostalo samo da se prisjećamo dobrih koncerata u Sarajevu… Danas se sjećamo koncerta fenomelanog benda Jamiroquai, koji su u našem gradu nastupili prije 15 godina, tačnije 23. juna 2005. u Skenderiji.

Krenimo od početka. Tadašnja promoterska kuća Art company u saradnji Rock and More iz Beča dovela je Jamiroquai u Sarajevo. Došli su u sklopu turneje na kojoj su promovisali novi album ‘Dynamite‘, objavljen samo tri dana prije koncerta.

U to vrijeme na ovaj koncert gledalo se kao nešto što će promijeniti stanje po pitanju dolaska kvalitetnih stranih muzičara u Sarajevo, ali evo nas 15 godina poslije i vidimo koliko to nije bila istina. Jedini koji rade na tome je Jazz Fest, koji nam dovodi nevjerovatne muzičare, tu je i ekipa koja stoji iz projekta Garden of Dreams, ali da budemo iskreni, više volimo da doživimo muziku s instrumentima. Tako da, treba nam još…

Vratimo se koncertu benda Jamiroquai… Ako me sjećanje dobro služi, koncert je počeo sa zakašnjenjem, ali mislim da su im svi prisutni oprostili nakon što su priredili fenomenalan koncert.

Sjećam se da je to bila presudna godina po pitanju mog plesanja u javnosti. Bio je to prvi koncert kojeg sam preplesao cijelog. Odsvirali su sve moguće u nekih sat i 45 minuta, ali nisu ‘Virtual Insanity‘, koju izgleda nisu svirali na toj cijeloj turneji, čak i nekoliko turneja poslije… Vrlo je rijetko izvođena pjesma.

Sjećam se i atmosfere nekoliko dana pred koncert. Svi smo bili u nekom tripu da će se otkazati koncert, jer nije toliko često da velike zvijezde dolaze u naš grad. Čak smo se zezali da će otkazati koncert dok smo ulazili u Skenderiju.

Na svu sreću, taj četvrtak je bio jedan od najboljih u mom životu. Nekoliko godina poslije, ustvari šest godina poslije, Jamiroquai su nastupili na INmusic festivalu, i moram priznati, ipak su bili bolji u Sarajevu.

Na sam koncert se može gledati na nekoliko načina, ali ako volite muziku, Jamiroquai, i ako ste bili na koncertu, ovo vam je sigurno bio jedan od najboljih koncerata.

Uspjeli su održati jednu, čitaj plesnu, atmosferu tokom cijelog koncerta, a završili su je s ‘Deep Underground’, koja je u Skenderiji, amaterski rečeno, napravila lom. Bio je to jedan od onih momenata kada se naježiš, adrenalin te udari, a ti ne znaš šta da radiš od sebe… ali uživaš, plešeš i pjevaš dok ti glas ne pukne.

Mislim da je njihov koncert trebao biti prekretnica po pitanju koncertne scene/kulture u Sarajevu, ali nažalost nije. Nakon njih doživjeli smo koncerte Simple Mindsa, Deep Purplea, Ibrahima Maaloufa, Gregoryja Portera, Vaya Con Dios, Eros Ramazzoti, Paco De Lucia, Kosheen, i mnogih drugih, ali se to nažalost dešavalo s vremena na vrijeme. U regiji toliko muzičara dođe u toku godine…

Nažalost ostaje nam samo da se sjećamo ovih koncerata i da idemo po regionu kada neko najavi nastup.

Koncert benda Jamiroquai ostaje kao sjećanje, neka životna prekretnica, dio historije, dio života…

Piše: Haris Suljović

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *