INmusic 2024 – Dan 2: Keanu Reeves kao MVP, Beth Ditto kao kraljica, a Hozier kao šlag na tortu

Drugi dan INmusic festivala 2024 stigao je brže nego porcija ćevapa u Želji sa dnevnim line-upom koji je možda najbolji u ova tri dana.

Program je počeo u 17h sa nastupom bosanskohercegovačkog benda S-alt, iz Tuzle. Nažalost, nismo stigli na njihov nastup, što ćemo se sigurno kajati u budućnosti jer smo čuli da su momci dosta dobri uživo. Trebali smo iskoristiti njihov nastup na najvećoj bini na kojoj su do sada nastupili, ali… imati ćemo priliku nadamo se u skorije vrijeme.

Dok smo dolazili na Jarun kroz razglas Main Stage čuo se IDEM, solo projekat Antuna Aleksa koji ovih dana osvaja region svojim indie pop pjesmama. Sam projekat je opisao kao ‘bedroom indie diy post pop punk smeće’, a nas je “kupio” pjesmama ‘Nikad sama’ i ‘Raspadam’, koje, ukoliko već niste poslušali, ne znamo šta čekate.

Jedan od najiščekivanijih bendova dana bio je Dogstar. Riječ je o bendu jednog od najvećih duša u svijetu glume, Keanu Reevesa. On je bend formirao 1991. godine s bubnjarem Robertom Mailhouseom. Trenutnu postavu osim njih dvojice čini i gitarist Bret Domrose, koji se bendu pridružio 1994. godine, a godinu dana poslije je postao i pjevač. Keanu i ekipa iza sebe imaju tri albuma, od kojih je posljednji, ‘Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees’, objavljen prošle godine. Bend već radi na novom albumu, a sinoć, na drugom danu INmusica, predstavili su nam i nekoliko novih pjesama. Ukoliko do sada niste znali da Keanu ima bend, ili ste čuli, a niste poslušali, najlakše ih je opisati kao The Cure, ali bez klavijatura. Jedina mana je što Keanu nije ubio nikoga, tako da nastupu ipak moramo dati 1 star out of 5. Šalu na stranu, ako ste u prilici da se divite glumcu koji svira, onda poslušajte Dogstar.

Nakon njih, Main stage je preuzo Paolo Nutini. Ovaj Škotlanđanin vratio se u Zagreb na krilima posljednjeg albuma ‘Last Night in the Bittersweet’, kojeg je objavio 2022. godine. Paolo je na sceni već skoro dvadest godina, tačnije, sljedeće godine slavi taj veliki jubilej. Iako je prilično mlad, ako se za 87. godište može reći da je mlad, Paolo je preozbiljan kantautor, koji voli svoj posao i radi ga profesionalno. Kao i uvijek najimpresivnija je izvedba pjesme ‘Iron Sky’ sa upečatljivim govorom Charlie Chaplina iz filma The Great Dictator.

Dok smo pokušavali malo da odmorimo, na World Stageu se pripremao nastup benda Gossip predvođen legendarnom Beth Ditto. Nastup im je kasnio, što je dovelo do manjih frustracija u publici, ali ipak su izašli nakon kašnjenja od 26 minuta. Beth je objasnila da je uzrok kašnjenja to što je bolesna, ali obzirom da joj je mama bila medicinska sestra koja je često na posao išla bolesna, Beth je odlučila da slijedi primjer i odradi koncert, da ne otkaže, pa kako god bilo, važno je da se zabavimo. Tako je i bilo. Mnogo zabave, dosta priče između pjesama gdje se loše zdravstveno stanje od Beth moglo osjetiti samo tokom priče, dok je tokom pjevanja visoke note pjevala bez ikakvih problema.

Tačno u 23.14h na Main Stage je izašao jedan od najvisočijih muzičara na svijetu, Hozier. Visine 198cm, Hozier je irsko čudo od djeteta, koje stvara nevjerovatnu muziku. Slušamo ga od prvog albuma koji ove godine slavi deseti rođendan, i zaista nismo nikada razmišljali o tome da li će doći u region i održati koncert, ali kada je najavljen na INmusicu, morali smo ga poslušati. Sva moguća očekivanja je ispunio, osim možda uvezanog seta sporijih pjesama kojim je na 20-ak minuta uljuljkao atmosferu, međutim brzo je istu oživio sa hitom ‘Too Sweet’. Sat i pol nastupa završio je sa njegovom najpoznatijom pjesmom ‘Take Me To Church’. Savršenstvo njegovog nastupa upotpunio je bend kojeg čine muzičari iz cijelog svijeta. Ne znamo kako ih je birao, ali je zaista odabrao iskusne ljude koji mu podižu nastup na veliki nivo.

Večeras nas na INmusicu očekuju nastupi legendarnih The Smashing Pumpkins, Röyksopp, britanskih indie rockera Bombay Bicycle Club, Squid i mnogih drugih.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *