Hipnotizirajući The Cure i brilijantna LP oduševili publiku trećeg dana INmusic festivala

Foto: INmusic Festival

Posljednji dan (bilo kojeg) festivala je uvijek najinteresentniji, ali često i “najteži” jer se rastajemo od muzike uživo i fenomenalnih bendova. Tako je bilo i trećeg dana INmusic festivala, kojeg su “zatvorili” LP, Peter John & Bjorn, Kojoti, The Cure i mnogi drugi.

Mi smo sticajem okolnosti, čitaj zbog nesnosne vrućine i vlage u zraku na Jarunu tu noć došli tek oko pola 9, kada je LP već uveliko pjevala na Main Stageu.

Odmah na početku Laura nas je iznenadila jer njen glas koji čujete na snimcinima je još bolji uživo. Nevjerovatno je kako jak i brilijantan glas može izaći iz tako male osobe.

Foto: INmusic Festival

Iako svira nekoliko covera, to ćemo joj oprostiti jer glas, taj out of this world glas može rastopiti i najgrubljeg čovjeka na planeti. Naravno ‘Lost On You‘ je pjesma koja se čekala i moramo vam reći, ako ste pjesmu barem jednom u životu poslušati, uživo je 3000 puta bolja.

Nakon LP, malo smo odmorili, jer nas je već pomenuta vrućina i vlaga u zraku baš izmorila.

Dok smo se odmarali slušali smo Kojote, koji su nas vratili u 90-te. Prisjetili smo se njihovih albuma ‘Kojoti‘, ‘Halucinacija‘ i ‘Sex Disco Kung Fu‘. Obzirom da Kojote do sada uživo nismo slušali (barem jedan dio redakcije), možemo reći da smo uživali u njihovom nastupu.

Glavni headlineri dana, možda i cijelog festivala, The Cure, na binu su izašli u 22.45h. Oni su na INmusic došli proslaviti 40. godišnjicu benda. Kao što je i najavljeno, bend je svirao preko 2 sata, ako se ne varamo dva i pol sata, a nastup im je bio čista hipnoza uma i tijela.

Iako su imali nekoliko tehničkih problema s gitarama i razglasom koji je “crko” na 5 minuta ali bend se nije omeo. Odsvirali su sigurno do sada najduži set na INmusicu, a uradili su presjek karijere svirajući ‘Picture Of You’, ‘Lovesong’, ‘Friday I'm In Love’, ‘Boys Don't Cry’, ‘A Forest’, ‘Just Like Heaven’, ‘Shake Dog Shake’, ‘Lullaby’ i druge. Na set listi su se našle i dvije pjesme s albuma ‘Disintegration‘, koje su bile odsvirane po prvi put na turneji i to ‘Plainsong‘ s kojom su otvorili nastup te naslovna.

Bio je prvi put da čujemo The Cure uživo. Uz Cure nismo odrasli, ali znali smo sve klasike koje je bend od sada objavio i moramo priznati da nekako kad pomislimo na Cure, pred očima nam je Robert Smith iz ‘Friday I'm In Love’ spota, mlad, mršav, živahan. Skoro 30 kasnije, Smith je na bini, izgleda malo starije, možda se i malo udebljao, ali je i dalje živahan čovjek, nasmijan, a glas čist i savršen. Cijeli njihov nastup bio je hipnotizirajući, kao da uopće nismo bili na ovoj planeti.

Jedina kritika koju možemo imati na festival jeste ta što nije bilo bh. izvođača, ali iskreno to nije kritika na INmusic, to je više kritika na našu scenu. Ako ćemo realno, nemamo više ni bendova koji su dovoljno kvalitetni. Pod ovim podrazumjevamo novije bendove, jer bendovi poput Letu Štuka, Dubioze i slično redovno nastupaju u Zagrebu i Hrvatskoj zato ih vjerovatno ne zovu na festival.

INmusic svake godine odradi odličan posao. Čitajući šta hrvatske kolege pišu po drugim portalima vidimo da ima mnogo stvari koje im smetaju, tako da drage kolege, budite presretni što imate INmusic, LAA i druge festivale i promoterske kuće koje dovode razne strane izvođače, dok mi po hiljadu puta u jednoj godini moramo da slušamo jedne te iste domaće izvođače. Ne tražite dlaku u jajetu, nego uživajte.

Nama je jedino žao što nismo uspjeli čuti sve izvođače koje smo htjeli, ali uvijek ima sljedeća godina.

INmusic, hvala za još jedan fenomenalan ljetni provod. Vidimo se na 15. izdanju!

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *