Hidden Resonance i Nintendo Chord ovog mjeseca nastupaju u Sarajevu

Januar je u znaku vrhunske svirke i progresivnog zvuka, kada nam 13. 1. u organizaciji Primarcha, u naš najkultniji, sarajevski, alternativni klub AG dolaze dva izvrsna benda Hidden Resonance i Nintendo Chord.

Hidden Resonance je osnovan 2018-e u Travniku. Na samom početku sviraju obrade bendova System of A Down i Evanescence ali ubrzo uviđaju da je autorski rad ono što im dovodi krv do ključanja.

Njihova muzika se može okarakterisati kao alternativni rock/metal sa primjesama djent-a, krunisan melodičnim vokalima. 2019-e snimaju dvije pjesme, Okovi i Zaborav, i prijavljuju se na nekoliko festivala širom BiH. Na mostarskoj gitarijadi “Na putu za jug” odnose nagradu za najboljeg gitaristu i time dobijaju vjetar u leđa da sve dovedu na još veći nivo. Budući da ih je pandenija spriječila da dalje promovišu svoju muziku uživo, to vrijeme su iskoristili u studiju i snimili pjesmu “Modre rijeke i grimizne vatre” koja je privukla pažnju mnogim medijskim kućama u BiH.

2022-e dva člana benda odlaze “trbuhom za kruhom” u druge države/gradove no to ne spriječava Alena i Nermu da pronađu rješenje i nastave s radom. Zahvaljujući produkcijskim vještinama koje je Alen stekao u proteklih 13 godina, bend nastavlja dalje s radom kao dvojac. Zajedno rade na novim pjesamama i u decembru su održali koncert u Travniku koji je izazvao mnoštvo pozitivnih reakcija.

Igrajući zajedno Contru na Nintendo Entertainment System-u, dvojica prijatelja dolaze na ideju da pjesmu iz igre aranžiraju u metal štihu i ostatak postaje historija.

NintendoChord je nastao u januaru 2013-e. Nakon toga snimaju desetine pjesama, sarađuju sa mnoštvom umjetnika širom svijeta. 2017-e odlučuju da svoj studijski projekt predstave uživo. Svirali su po čitavoj BiH i izazvali dosta pozitivnih reakcija.

Njihovi koncerti se sastoje od prezentacija historijata video gaming muzike i izvođenja mnogih retro pjesama u modernom prog metal zvuku. Međutim, 2018-e dobijaju poziv da sviraju na anime konvenciji u Beču i to postaje ogromna odskočna daska za bend. Nedugo nakon toga dobijaju poziv i da sviraju na gaming konvenciji u Grazu.

NintendoChord trenutno čini jedan član (Alen) i nedavno je snimio album koji se sastoji od 10 pjesama. Album će u potpunosti biti predstavljen na predstojećem koncertu u AG klubu.

Svirka počinje u 21 sat, a upad je 10 KM.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *