Frenkie: “‘Manifest’ nije holivudski blockbuster nego kvalitetni triler koji ćete odgledati više puta.”

Frenkie je 3. maja objavio ‘Manifest’. Njegov deseti studijski materijal.

Tuzlanski reper nakon prošlogodišnjeg izdanja ‘Dunya’ vratio se korjenima, na veliko iznenađenje fanova.

O svemu pomalo popričali smo Frenkiejem prije objave ‘Manifesta’, a kojeg možete poslušati na svim muzičkim servisima.

Dugo nismo pričali, Muzička Zona nije nešto puno radila u zadnje vrijeme, ali vraćamo se i mi ove godine korijenima, pa ćemo za pocetak jedno lagano pitanje kako si?

Frenkie: Hvala na pitanju, osjećam se odlično. Kao i pred svaki novi album, uzbuđen i spreman za nove bitke i nova osvajanja.

Dosta toga se promijenilo u tvom životu, koliko je to sve utjecalo na tvoj stvaralački rad, ali ne samo muzički, nego i umjetnički, odnosno crtanje grafita?

Frenkie: Neki dan su me zaustavili klinci na ulici i rekli, “E jesi ti onaj što crta grafite na tik toku?”. Došlo je dakle dotle da me sad neki klinci znaju po grafitima, a ne muzici. To je zanmiljivo, jer sa grafitima je sve počelo i jako mi je drago što sam im se vratio jer me crtanje usrećuje i upotpunuje. Muzika nikad nije prestala da me zanima, ali sad samo moram sve to bolje uskladit jer teško je raditi dvije stvari, a da jedna ne ispašta. Sa druge strane sam imao i mali muzički izlet sa ‘Dunyom’ pa je i to bilo iznenađenje za slušaoce, ali sad sa Manifestom se vraćamo na stare postavke.

Novi album "Manifest" stiže za nekoliko dana, to je tvoj 10. solo album, a ako se ne varamo 15 izdanje u cijeloj karijeri uključujući EP-e i mixtapeove te trilogiju s Kontrom i Indijom. Možeš li nam napraviti kratku poveznicu ovog izdanja i svih prethodnih, uključujući i “Dunyu”?

Frenkie: Ja sam skonto da je to moje deseto izdanje uključujući ova tri sa Kontrom i Indigom. Ima tu još nekih izdanja, al’ ih ja ne brojim kao zvanična. Mislim da je ovaj ‘Manifest’ milestone u mojoj karijeri, smatram da je ovo moj najkvalitetniji solo album uz Troyanca. Album ima određenu dozu zrelosti, a to dođe sa godinama. Slušaci će čuti neka moja razmišljanja, borbe i dileme. Bavio sam se idejom da ovo bude moj poslednji album i tako sam mu pristupio zato nosi i taj “veliki” naziv. Međutim od toga sam kasnije odustao, al’ album je zadržao taj vajb. Radio sam ovaj album sa idejom da on bude taj po kojem ću ostati upamćen. Kao što vidiš velike riječi i velike ideje, stvarno sam ponosan na ovaj album i mislim da je veliki potencijal. Ovo je čisti rep i trenutno moj maksimum.

"Manifest" sadrži jedanaest pjesama, već si spomenuo da su pisane odmah nakon posljednjeg materijala, ima li nekih liričkih utjecaja s “Dunye” ili je to onaj stari “Dosta” Frenkie?

Frenkie: Nema uticaja sa Dunye osim možda poslijednje numere “Sijede”. Ostalo je klasični rep, i prijatelji koji su čuli album kažu da je to stari Frenkie. Nikad prije nisam imao taj osjećaj, ali mislim da je sa ovim albumom sve kliknulo i leglo na svoje. Nikad prije nisam tako precizno formulisao svoje misli i ideje a to je zato što osjećam unutarnji mir koji prije nisam imao.

Kako bi "Manifest" opisao osobi koja prvi put čuje za tebe i tvoj rad?

Frenkie: Po mojoj definiciji ovo je čisti rep kakav bi trebao da bude. Pjesme koje izazivaju emocije i rasplamsaju maštu, nešto što zvuči poznato, a opet novo. Manifest nije fast food nego zdrava domaća hrana. Ovo nije holivudski blockbuster nego kvalitetni triler koji ćete odgledati više puta.

Karijera ti traje već 24 godine, čime se najviše ponosiš?

Frenkie: Prvo to što toliko traje. Što sam uspio da sa muzikom i kroz muziku živim i zaradjujem sve te godine. Veliki je kompliment kad ti neko dođe i kaže “ja sam odrasto uz tvoju muziku”. Bio si dio nečijeg života i sazrevanja i ostavio trag u tom procesu. To je ogromna stvar.

Da li možemo očekivati i koncertne promocije albuma? Znamo da nastupaš u Sarajevu početkom jula, imaš li još dogovorenih nastupa?

Frenkie: Nadam se da će biti svirki, pored Sarajeva dogovoren je festival u Kreševu, idem u Makedoniju na jedan grafiti festival. Za ostale najave je najbolje da pratite naše društvene mreže.

Kakav je Frankie na nastupima? Postoji li neka persona koja se probudi za nastupe ili je to isti Frenkie koji je dio svoje porodice ili jaran na kafi? 

Frenkie: Pred sami izlazak na binu se desi trenutak kada ta energija proključa i počne da nas nosi. To je jedan od najljepših osjećaja, i ako je publika e elementu i sve ostalo štima onda ti nastupi budu nezaboravni.

I za kraj, pitanje: da li bi ikad okupio Disciplinsku komisiju?

Da se mene pita odma sutra. Ali to nije baš tako jednostavno, svi smo u svojim filmovima i imamo svoje živote. Ali da bi bio spektakl u to nema dileme. 
Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *