Filmovi o Billie Holiday, Liamu Gallagheru i drugima na Sarajevo Film Festivalu

Summer Screen program 26. Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umjetnosti i pop kulturi. Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svjetske pop kulture i savremene umjetničke scene. Filmovi u programu su: BILLIE, ISTINA O LIAMU GALLAGHERU, KANJON LAUREL – PRVI DIO, KANJON LAUREL – DRUGI DIO, MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA i POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA.

BILLIE

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2019, 96 min. 

Režija: James Erskine 

Godine 1971. novinarka Linda Lipnack Kuehl odlučila je napisati iscrpnu biografiju o Billie. Tokom osam punih godina istraživala je i snimila preko dvije stotine sati intervjua s nevjerovatnim osobama koje su upotpunjavale kratak, ali turbulentan život poznate pjevačice. Surova i brutalno iskrena, pomalo nevjerovatna svjedočenja Charlesa Mingusa, Sarah Vaughan, Tonyja Bennetta, Counta Basiea, njene maćehe i očuha, školskih prijatelja, cimera iz zatvorskih ćelija, advokata, dilera, svodnika pa čak i agenata FBI-ja koji su je uhitili – sve je to trebala sadržavati Lindina knjiga koja nikada nije završena, a snimljeni intervjui nikada nisu dospjeli u javnost. Sve do sada.

ISTINA O LIAMU GALLAGHERU / LIAM GALLAGHER: AS IT WAS

Ujedinjeno kraljevstvo, 2019, 85 min.

Režija: Gavin Fitzgerald, Charlie Lightening 

Dokumentarac ISTINA O LIAMU GALLAGHERU iskrena je i emotivna priča o tome kako je jedan od najžešćih rock ‘n’ roll pjevača iz omamljujućih visina dok je pjevao u muzičkoj grupi Oasis došao do života na rubu, izopćen i izgubljen u muzičkim pustopoljinama alkohola, ozloglašenosti i gorkih pravnih bitaka. Krećući ponovo potpuno sam, ogoljen i bez mogućnosti da se sakrije, Liam će riskirati sve kako bi napravio najveći muzički povratak svih vremena.  

KANJON LAUREL – PRVI DIO / LAUREL CANYON 

Sjedinjene Američke Države, 2020, 79 min

Režija: Alison Ellwood 

Kanjon Laurel bio je ruralna oaza u kojoj su cvjetali talenti mladih muzičara koji su tu osnivali muzičke grupe, raspuštali ih i formirali nove. Usavršavali su svoju muziku u lokalnim klubovima i ubrzo privukli pažnju svijeta. Frank Zappa, Jim Morrison, Carole King, Neil Young, Brian Wilson, Jackson Browne, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, John Phillips i Mama Cass samo su neki od protagonista ove priče. 

KANJON LAUREL – DRUGI DIO / LAUREL CANYON 

Sjedinjene Američke Države, 2020, 78 min.

Režija: Alison Ellwood 

Prilivom teških droga i više novca, uz ubistveni pohod Charlesa Mansona, nekada prijateljski ugodna muzička scena u Kanjonu Laurel počela se mijenjati. Uprkos svemu, nova generacija trubadura stupila je na scenu i nastavila očaravati ljude van zidova njihovog rustikalnog doma.  

MARTIN MARGIELA: VLASTITIM RIJEČIMA / MARTIN MARGIELA: IN HIS OWN WORDS

Njemačka, Belgija, 2019, 90 min.

Režija: Reiner Holzemer 

Intimni portret Martina Margielae, jednog od najrevolucionarnijih i najuticajnijih modnih dizajnera svoje generacije. Prije nego što je pokrenuo vlastitu modnu marku, Margiela je radio kao asistent Jean-Paula Gaultiera i kao kreativni direktor Hermesa. Svoje lice krio je od javnosti, ali je sa četrdeset i jednom radikalnom kolekcijom, koje je predstavio u periodu od dvadeset godina, promijenio svijet mode. Prvi put, u ovom filmu, “Banksy svijeta mode” otkriva svoje crteže, bilješke i lične predmete, i gledaocima pruža uvid u vlastitu viziju mode i karijeru.

POVRATAK KUĆI – MARINA ABRAMOVIĆ I NJENA DJECA 

Srbija, 2020, 83 min.

Režija: Boris Miljković 

Povod je “Čistač”, putujuća retrospektivna izložba čije je krajnje odredište Beograd, umjetničin rodni grad. Izložba je kontemplacija o njenom cjelokupnom životu, uključujući sumnje koje su je zaokupljale tokom mladosti koju je provela u Beogradu, pogrešne ljubavne veze i posebnu vrstu usamljenosti. Izložba se fokusira na fenomen ponovljenih performansa. Ali ko su učesnici u njima?

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *