Emile Parisien i Theo Ceccaldi i Damir Imamović otvorili ovogodišnje izdanje Jazz Festa

Foto: Jasmin Brutus

Sinoć je počeo Jazz Fest Sarajevo! U 19.30 sati u Narodnom pozorištu francuski nagrađivani umjetnici srednje generacije Emile Parisien i Theo Ceccaldi imali su svjetsku premijeru svog dua. Klarinetist Parisien i violinist Ceccaldi vrhunski su instrumentalisti, članovi različitih ansambala a po mišljenju kritičara u svojoj muzici pokazuju iznimnu kreativnost, inovativnost i virtuoznost, uz uvijek zanimljiv i atraktivan nastup.

U 22.00 sata na istoj sceni nastupio je sedmočlani ansambl Damira Imamovića koji čine njegovi dugogodišnji saradnici sa kojima je predstavio repertoar novog albuma ‘The World and All That It Holds’ (po motivima romana Aleksandra Hemona). Ovaj specijalni program osmišljen je kao retrospektiva i premijera, uključujući Damirovu saradnju sa kanunisticom iz Grčke koja živi u Austriji Sofijom Labropoulou.

Danas, 9. novembra, odnosno drugog dana međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo na programu su tri koncerta francuskih, norveških i američkih muzičara.

U 19:00 sati u Narodnom pozorištu nastupa trio Django francuskog violiniste Thea Ceccaldija koji je sjajnim sinoćnjim koncertom sa klarinetistom Emilom Parisienom otvorio Jazz Fest Sarajevo 2023. Večeras će Ceccaldi u triju sa svojim bratom Valentinom i gitaristom Guillaumeom Aknineom izvesti repertoar vlstitih kompozicija inspirisanih čuvenim Django Reinhardtom. “Muzika koju morate voljeti”, kratka je preporuka za koncert ovog uzbudljivog trija čuvenog po energičnim koncertima.

U 20:30 u Pozorištu mladih nastupit će norveški trio Bushman's Revenge koji ove godine obilježava 20 godina rada. Njihov posljednji album objavljen je prošlog mjeseca, a njihova muzika – jedinstvena kombinacija energije rocka i slobode jazza, dokazuje da je bend, osnovan 2003. godine, razvio stil i vlastiti žanr. Ulaznice za ovaj koncert su rasprodane.

Posljednji koncert drugog dana Jazz Festa je nastup Brian Marsella Trija. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu u 22:00, a ovaj all-stars trio koji čine i basista Trevor Dunn i bubnjar Kenny Wollesen predstavit će novu muziku Briana Marsella. Njihov prošli koncert na Jazz Festu 2019. godine ispraćen je ovacijama publike.

Ulaznice za koncerte trija Django i Brian Marsella Trija kao i ostale koncerte Jazz Festa možete kupiti online na jazzfest.ba, u festivalskom box officeu (La Benevolencija 14, od 11 do 18 sati) ili pola sata prije koncerta u Narodnom pozorištu.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *