Eh ovo je spektakl – Kraftwerk nastupili u Sarajevu!

Krajem novembra prošle godine najavljen je koncert electro pionira Kraftwerk u Sarajevu. Teško je bilo povjerovati da će se koncert destiti, ali izgleda da se stvari po pitanju nastupa svjetskih izvođača u Sarajevu lagano mijenjaju, i mi smo presretni.

Dan njihovog nastupa konačno je došao i Sarajevo je jučer ugostilo Robote. Koncert je bio spektakl onakav kakvog Sarajevo zaslužuje, jer dosta je bilo čitati kako Merlin, Čola i drugi prave spektakle, a ljudi u našoj državi ne znaju kako izgleda koncert svjetskih izvođača i kako izgleda svjetska produkcija koncerta.

Idemo od početka. Veliko je čudo da koncert u Sarajevu počne na vrijeme. Kraftwerk je bio zakazan za 20h i počeo je tačno na vrijeme. Scena je bila onakva kakvu smo i očekivali, 4 podija za Robote i platno. To je to, čisti minimalizam.

Na ulazu u dvoranu svi posjetioci su dobili 3D naočale s kojim se svijet Kraftwerka pretvorio u realnost. Očigledno, to je totalno promijenilo percepciju gledanja i uživanja u koncertu. Možda je na momente i malo odvraćanje pažnje jer se u jednom trenutku uhvatite kako samo gledate u ekran, a na muziku ste totalno zaboravili. Bez obzira, prisustvovali smo historijskom koncertu, prvom 3-D koncertu u Sarajevu.

Što se tiče Kraftwerka, to su četiri genijalnca, koja u svojim šezdesetim godinama naprave bolji show od bilo kojeg benda u Bosni i Hercegovini. Važno je napomenuti da su oni “roboti” što znači da je pokret sveden na minimum. Minimalistički pokreti i minimalizam na bini ipak su bolji show od bilo čega što vidite kod naših muzičara.

Kraftwerk je održao koncert koji je trajao dva sata. Redali su se hitovi poput ‘Tour De France’, ‘Robots’, ‘The Man-Machine’ i drugi, a sve je popraćeno 3D animacijama i snimcima, koji upotpune svaku pjesmu na svoj način. U jednoj su čak ubacili i Sarajevo, pa je izgledalo kao da su vanzemaljci sletili u Sarajevo, pred Skenderiju.

Ko nije bio na koncertu, nažalost, propustio je spektakl godine, jedino ako nešto još bolje ne dođe u Sarajevo i BiH, ali za sada, Kraftwerk je već najbolji koncert ove godine.

Koncert je organizovala agencija Gramofon. Mi se iskreno nadamo da im ovo neće biti posljednji koncert te da će im ovo biti primarna aktivnost, ako već gase Jazz Fest.

Kraftwerk set lista:

Numbers / Computer World
It's More Fun to Compute / Home Computer
Computer Love
The Man-Machine
Spacelab
The Model
Neon Lights
Autobahn
Airwaves
Geiger Counter / Radioactivity
Electric Café
Tour De France / Prologue / Etape 1 / Chrono / Etape 2
Trans Europe Express / Metal on Metal / Abzug

Bis:

The Robots
Aéro Dynamik
Planet of Visions
Boing Boom Tschak / Techno Pop / Music Non Stop

Foto: Haris Suljović/Muzickazona.ba

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *