Claptone stiže u Sarajevo

Poput mitskog bića – ptice sa dugim kljunom nalik na obrnuti rog, nastale iz tame i sanjarenja, berlinski mag deep housea, Claptone svoju muziku stvara istražujući nove zvuke i pronalazeći inspiraciju iz davnih i okultnih svjetova. Claptone je potpuno zaštitnički nastrojen prema skrivanju vlastitog identiteta, a svoju masku nosi za vrijeme DJ i live nastupa kao i na intervjuima. Jedan je od trenutno najuticajnijih i definitivno najintrigantnijih svjetskih DJ-eva!

Mnogo je ljudi koji su na podijumima poznatih klubova u Berlinu, Londonu, Parizu, Šangaju, Njujorku i mnogim drugim širom svijeta pali pod zvučnom čarolijom ovog tajanstvenog čovjeka čije se lice krije ispod zlatne maske. Svojom pojavom i maskom ptice, misterijom koju oko sebe gradi, brojnim nastupima po svjetskim klubovima, a onda, naravno i muzikom koju donosi, stvara vjernu publiku po cijelom svijetu. 

Njegov zvuk se opisuje kao dubok i ošamućen, sa dozom melanholije koja je protkana sočnim funkom. Miješajući house sa uticajima funka, soula, popa i daškom indiea, zamaskiran i anoniman u masi, slobodan u svojoj neprepoznatljivosti, Claptone revitalizuje kult ličnosti koji je pomeo savremenu elektronsku muziku i vraća se na ishodište onoga što je primarno – muzici samoj. Fantastično je vidjeti interakciju ovog maskiranog DJ-a sa publikom u kojoj mnogi nose isto maske i zajedno uz muziku uživaju u slobodi koju anonimnost donosi.

Claptone dolazi sa etikete Exploited i njegove numere Wrong, No Eyes i Good to You, prirasle su za srce svim iskrenim ljubiteljima deep house-a. Ipak, proboj ovog momka na sceni dosta je pomogla i traka Cream, ali i No Eyes sa Jaw, možda i najbolje prihvaćena kod publike.  Njegov stil je izgrađen na temeljima house i klupske muzike sa dodacima organskog osjećaja bez ikakve sintetike. On pokušava biti što bliže ljudima kako bi ih njegova muzika dodirnula. Neke Claptoneove trake u sebi nose hedonističku stranu housea, dok su neke malo dublje i posebnije, kao što su već pomenute No Eyes i Ghost. Obje trake su na producentovom debitantskom albumu Charmer koji je prožet melanholijom genijalnog pisanja pjesama i euforijom osjećajnog housea.  Claptone se takođe proslavio i remiksevima poznatih hitova velikih imena, kao što su: The Pet Shop Boys, Faithless, Hurt, Roísín Murphy i grupa New Order.

Tajnoviti Claptone stiže i u Sarajevo gdje će nastupiti po prvi put u subotu, 22. decembra u kultnom Domu mladih od 22 sata, a podršku će mu pružiti već poznata domaća ekipa: After Affair, G. Edd. Goran Emkić, Nebs Jack i Vuk Smiljanić. Ulaznice za ovo mistično, zimsko izdanje Fresh Wavea dostupne su u sistemu kupikartu.ba i svim njihovim prodajnim mjestima, te na ulazima na dan događaja.


Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *