Chester Bennington – pet godina nakon smrti…

Pet godina je prolo od smrti frontmana benda Linkin Park, Chestera Benningtona. Pet godina je prošlo kako se muzički svijet promijenio, kako mu nešto nedostaje, a to ostavlja i traga…

Još uvijek se sjećam momenta kada sam saznao da je Chester preminuo. Bili smo na Demofestu, u Banjaluci, hodali smo prema Kastelu. Negdje u blizini hotela Bosna, Jasminu (tadašnjem kolegi) zazvonio je mobitel, on se javio i nekako zastao malo. Kada je završio razgovor samo je rekao “umro Chester Bennington”. Onako u šoku, uzmimam mobitel, a Internet već bruji o tome.

Potajno sam se nadao da je ovo jedna od onih Internet prevara, pa sam samo čekao da se Chester javi putem Twittera da nije istina, ali potvrda ubrzo dolazi da je oduzeo sebi život.

Chester je bio napaćena duša. Ne ona kao što mi u BiH znamo reći, već baš duša koja pati zbog svih problema s kojima je rastao. Plus nekoliko mjeseci prije smrti ubio mu se bliski prijatelj Chris Cornell, i jedno je povuklo drugo…

Što kažu Amerikanci, svi demoni koje nose u sebi često su ta kap koja prelije čašu, pa čovjek digne ruku na sebe.

Nakon njegove smrti supruga Chestera je objavila nekoliko videa, koje je snimila dan prije smrti, gdje je Chester nasmijan i igra se s djecom. Upravo je to lice depresije koje se ne smije zanemariti. Takav je bio i Robin Williams, jedan od nasmiješnijih ljudi na Planeti, pa je završio tako kako je završio.

Depresija je nešto što ne smijemo zanemariti i ukoliko bilo ko ima problema, potražite pomoć. Najvažnije je vaše mentalno zdravlje, pa fizičko i onda sve ostalo. Koliko god imali problema, može se to rješiti i uvijek se može naći pomoć.

Chester je svoje krikove u pomoć izražavao kroz tekstove i pjevanje. Ne može čovjek da ne zastane kada sluša njegov glas i riječi koje pjeva. Takav talenat rijetko se rađa, a on danas više nije s nama.

Pet godina je prošlo kako je muzički svijet stao. Osjeti se da nedostaje na sceni, on kao pojava, ali i kao uzor mnogim novim muzičkim generacijama koje tek traže svoje mjesto na muzičkoj sceni.

Za kraj ovog teksta o Chesteru ostavljam vas s koncertom Linkin Parka iz 2008. godine kada su nastupili u engleskom Milton Keynesu. Taj je nastup objavljen kao ‘Road To Revolution‘ DVD, i na najbolji način može predstaviti Chestera, pogotovo ako gledate ili slušate po prvi put.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *