Atheist Rap: “Na ovim prostorima pobedila je glupost koja je, kako su rekli KUD Idijoti, neuništiva.”

OK Fest svaki dan je sve bliži. Još malo pa ćemo krenuti put Tjentišta da uživamo u muzici benda Atheist Rap, Rudimentala, Stero MC's, Elementala i mnogih drugih.

Na Tjentište u periodu od 6. do 8. jula dolaze između ostalih i legendarni punkeri Atheist Rap. Oni su već nastupali na Tjentištu. S tog nastupa nose draga sjećanja, a u nastavku pročitajte intervju s Dr. Popom i Radulom povodom nastupa na OK Festu.

Ponovo se vraćate na OK Fest nakon četiri godine. Kakve su vam uspomene ostale od prošlog nastupa i da li se radujete ponovnom susretu sa publikom na Tjentištu?

Dr POP: Uspomene su sjajne, godinama se nisam tako lepo proveo iako sam nosio tih dana Tutor longetu (noga u gipsu od članka do prepone). Jedva čekam novi susret, naravno da se radujem, sjajna lokacija, sjajna ekipa, sve super.

Vjerujem da ćemo na Tjentištu čuti puno pjesama sa albuma Überlauf, koji je jako dobro primljen kod publike i kritičara. Radite li na njegovom nasljedniku, i možemo li očekivati neke nove stvari od Atheist Rap-a u budućnosti?

RADULE: Snimanje novog polu-albuma je završeno početkom marta, trenutno se rešavaju tehničke stvari. Biće to split-album sa našim prijateljima Defenders Of the Universe iz Nemačke, kao kruna višegodišnje saradnje.

Posljednjih par godina često nastupate u Zapadnoj Europi, a trenutno ste na turneji u sklopu koje su svirke u Slovačkoj, Njemačkoj i Austriji. Kako vas je primila publika izvan regiona?

RADULE: Kao i mi što smo slušali bendove sa drugih govornih područja i kapirali energiju, izražaj i tekstove iz nekih krnjih prevoda, tako i nas kapiraju. Dovoljno je u par rečenica opisati tematiku kojom se bavi neka pesma ili o čemu nam generalno govore grupe pesama i to je to, dalje se ceni energija sa bine. U nekim mestima nije bilo nikoga sa jugoslovenskih prostora, pa se ipak povremeno oglašavao mali hor.

Da li razmišljate o nekom agresivnijem proboju na Europsko tržište ili možda o snimanju albuma na Engleskom jeziku?

RADULE: Ne razmišljamo u tom pravcu.

Atheist Rap “praši” skoro 30 godina. Odakle crpite energiju i želju da nastavite sa radom i ostanete relevantni na sceni nakon svih tih godina?

RADULE: Kod mene je u pitanju strast i potreba, a delom i utabana staza kojom hodam. I bez Ateista bih drljao gitaru i  do kraja života bio u muzici. Pre skoro petnaest godina sam postao potpuno svestan toga i usmerio život u tom pravcu. Imao sam puno sreće u svemu tome i šire.

Dr POP: Zdrava ishrana, čvrsta porodična i politička situacija, rekreativno bavljenje kojekakvim sportom. (smijeh)

Kako doživljavate društvene i političke situacija u zemljama regiona? Idu li stvari na bolje ili se samo vrtimo u krug?

Dr POP: Kao i planeta Zemlja, i mi se vrtimo i uspešno zamajavamo već dugi niz godina. Tek kad odete van granica regiona, vrlo lako primetite koliko nas sve ovde zajebavaju i koliko to ogromnoj većini ne smeta, jer oni nikad nisu ili nikad neće otići dovoljno daleko van ovog ćumeza da bi mogli realno da sagledaju stvari.

RADULE: Čini se kao da se vrtimo u krug, ali smo u spirali propasti društva koje nije uspelo da se isčupa iz klopke prevejanih parazita, koji su hipnotisali zaglupele mase romantičarskim bajkama skrpljenim od istorijskih falsifikata. Na ovim prostorima pobedila je glupost koja je, kako su rekli KUD Idijoti, neuništiva.

Mislite li da su novije generacije previše pasivne u traženju promjena i poboljšanju kvalitete života u svojim državama?

RADULE: Paraziti su čvrsto preuzeli poluge upravljanja i gaje svoj soj, oni koji drže do dostojanstva i ljudskosti se ne spuštaju na taj nivo i ili su otišli u beli svet u potrazi za normalnošću ili još uvek pokušavaju da se izbore sa situacijom bez nasilja. Dogod su partijski poslušnici zadovoljni u svojoj kaljuzi, a većina ljudi apatična jer nema poverenja u bandite na vlasti i u opoziciji, neće biti kritične mase za neophodne promene.

Koliku tu ulogu ima muzika i nedostat kvalitetnih mladih bendova koji bi mogli dati glas i kompas ovoj omladini?

RADULE: Ne treba mladima novih bendova nego novih ideja o tome kako se izboriti sa bagrom koja upravlja društvom, i energije i mudrosti da se ostane pošten i svoj u tome.

Da li postoje neki noviji muzičari u svijetu ili regionu čiji vam se zvuk dopada?

Dr POP: Izdvojio bih bend Sukob interesa iz Zrenjanina i Defenders of the Universe iz Schwabisch Gmunda, Nemačka.

RADULE: Naravno, ima i previše za propratiti sve, mator sam i suviše obaveza imam da bih i to postigao. Poslušajte npr. šta ima da kaže Gipsy Mafia.

Za kraj, šta publika može očekivati od Atheist Rapa na OK Festu? 

Dr POP: Fino druženje, poruke mira i ljubavi i poneku ružnu reč u funkciji održanja budnosti.

Foto: Mikica Andrejić

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *