Zašto Adi Lukovac nikad neće biti zaboravljen

Na današnji dan 2006. godine preminuo je Adi Lukovac, jedan od pionira elektronike u Bosni i Heregovini.

Iako godine prolaze kao da neko trga stranice iz knjige, Adi ostaje u pamćenju, svaki njegov beat, svaka njegova melodija koju je napravio i koju je objavio.

Zbog njega postoje mnogi bendovi, mnogi DJ-evi i zbog njega se danas bave muzikom. Dubioza je postigla slavu zbog njega, zbog Adija je i Dino Merlin bio cool, kao što kaže naš kolega Asaf Bečić.

Adi svoju karijeru započinje s bendom Bass Line, a poslije rata se počinje baviti solo karijerom s bendom Ornamenti. Osnovao je i svoj label, Post War Sounds, preko kojeg je objavio prvi album ‘Pomjeranja’ 1999. godine, kao i ‘Fluid’ 2001. godine.

Njegova muzika bila je inovativna, nova, mogla se porediti sa zvukom tadašnje svjetske elektronske scene, ali za nas je bila i mnogo više od toga.

Iako je živio u Sarajevu, koje je izašlo iz rata, koje se obnavljalo u svakom segmentu, on je bio svjetlosnim godinama ispred svih kad je u pitanju muzika. Svaki detalj u pjesmi bio je tu jer je trebao da bude tu, ako bi nešto izbacio, pjesma ne bi imala smisla.

Bio je drugačiji kako i treba da bude jedan muzičar. Njega niko ne može zamijeniti, jer je Adi bio veliki muzički genije. Danas takvi talenti ne postoje, ili postoje ali se boje izaći u javnost i predstaviti ono što rade, jer današnja muzika nije kao što je nekad bila.

Adijeva muzika značila je nešto. Svako je mogao sebe pronaći u nekoj pjesmi, koja je bila dio njega, dio Adijeve duše, znoja i rada kojeg je on dao u tu pjesmu.

Danas ga nema, ali svaki dan se sjetimo neke od Adijevih pjesama. Njega niko neće moći zamijeniti, kao što se vidi u posljednjih 11 godina. Našoj sceni je potreban muzički genije kao što je bio on, ali nažalost, danas se samo možemo prisjećati njegove muzike, i hoćemo, sve do dana naše smrti.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *