Twin Peaks – Povratak morbidne sapunice iz devedesetih

Posljendjih nekoliko godina živimo u zlatnoj eri TV serija. Pojavljivanje u serijama za glumce nekada je značilo da mu je pod a) karijera tek počela ili b) da mu je filmska karijera završila.

Danas su se stvari drastično promjenile. Dok filmska industrija pati od hroničnog nedostatka ideja pa manje-više sve se bazira na super heroje i obrade starijih filmova, televizija nudi nešto više. Svi su bili šokirani sa red wedding scenom iz Game Of Thrones, svi smo jedva čekali zadnje epizode Breaking Bad da vidimo šta će se desiti sa Walterom, ko je ubica i ko su pripadnici bolesnog kulta iz prve sezone True Detective. Dakle nije sramota danas se pojaviti u tv seriji. Tom Hardy nastavlja da snima Taboo, Mathew McCounaghey najavio mogućnost povratka Rust Cohla, a producenti True Detective tvrde da je završen scenario za treću sezonu.

Ipak jedna serija se izdvaja od svega toga, može se reći da je i uticala na mnoge filmove i serije. Riječ je naravno o Twin Peaksu. Lynch je 2014. godine najavio nove epizode, međutim došlo je do nesuglasica pa je odlučio da odustane od novih epizoda. Mjesec dana kasnije, dogovor ipak pada i najavljena je treća sezona.  Kako Laura Palmer reče Daleu: “Vidimo se za 25 godina”. I sreli su se opet.

Ko nije gledao Twin Peaks, ostatak teksta sadrži spoilere.

U prvoj sezoni saznali smo da je Lauru ubio njen otac opsjednut sa demonom Bobom iz druge dimenzije zvane Crvena Loža. Saznali smo da je Laura bila lokalna prostitutka tako da je pola grada bilo osumnjičeno za ubistvo. Nakon zadnje scene  “How's Annie?”, mnogi su ostali razočarani jer je Bob uletio u Coopera.  25 godina kasnije, saznajemo da je Dale i dalje zatočen u drugoj dimenziji dok je njegov doppelganger radio stvari koje ćemo otkriti u narednim mjesecima. Tu je i Log Lady koja prima informacije preko svoga panja i prosljeđuje ih Hawku. U Twin Peaksu niko ne zna šta je sa Daleom. A da li je sve to vrijedilo čekanja?

Twin Peaks 2017 je za sada mnogo mračniji, strašniji i depresivniji, može se i reći da je težak za trenutno recenziranje i davanje konačne ocjene.  Ali gejmerski rečeno, ubačeni su novi patchevi i modovi.  Ova  morbidna sapunica može predstavljati kolaž psihotičnih dubioza  za one koji nisu ranije gledali. A fanovi će vjerovatno biti zadovoljni. Za konačnu ocjenu, treba sačekati kraj zadnje epizode.  Nakon četiri epizode velike su šanse da nas neće razočarati ovaj povratak kao što je bio slučaj s X Files.

Piše: Asaf Bečić

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *