Pogledajte koje ćemo muzičke filmove gledati na 23. Sarajevo Film Festivalu

Sarajevo Film Festival je objavio program 23. izdanja.

Kao što već znate, Sarajevo Film Festival traje od 11. do 18. augusta, a ukupno će biti prikazano 235 filmova.

Među njima ćemo u sklopu Summer Screen programa gledati šest muzičkih filmova. Prije nego pročitate koji će muzički filmovi biti prikazani na 23. SFF-u, treba napomenuti da prodaja ulaznica počinje 4. augusta, a cijeli program festivala možete pogledati ovdje.

Ulaznice za Sarajevsko Summer Screen je 7KM.

Chavela, 12. august, 21h

Pjevačica Chavela Vargas stekla je slavu u Meksiku, a zatim postala poznata i širom svijeta, prvenstveno zahvaljujući vlastitoj interpretaciji tradicionalnih meksičkih pjesama – rancherasa. Ove pjesme mahom su komponovali muškarci, a većinom govore o neostvarenoj ljubavi, umoru od života, te o usamljenosti. Chavela ih je izvodila svojim specifičnim, istovremeno grubim i ranjivim glasom, i uz jedinstven osjećaj za ritam. Muški izgled i crveni pončo doprinosili su njenoj jedinstvenosti. U Acapulcu, koji je šezdesetih godina prošlog vijeka bio omiljena destinacija bogatih i slavnih ličnosti iz svijeta politike i kulture, Chavela se susretala sa mnogim zvijezdama, a svojim šarmom i iznimnom ljepotom privlačila je pažnju poznatih, poput Fride Kahlo i Ave Gardner. Nakon trinaestogodišnje pauze, uzrokovane ovisnošću o alkoholu, Chavela se devedesetih godina prošlog vijeka spektakularno vraća pod svjetla reflektora kao muza umjetnika i reditelja, pa i Pedra Almodóvara. Služeći se Chavelinim neobjavljenim materijalima, kao i intervjuima s njom i njenim savremenicima, kolegama i partnericama, ovaj film ocrtava topao portret harizmatične i jedinstvene umjetnice koja je tokom cijeloga života, okončanog 2012. u 93. godini, otvoreno pokazivala vlastitu homoseksualnost.

Patti Cake$, 13. august, 21h

Patricia Dombrowski (poznata kao “Killa P” i “Patti Cake$”) slaže rime konobarišući u zloglasnom, memljivom baru u New Jerseyju. Nastoji zaraditi dovoljno novca za lijekove svoje neotesane bake koju puno voli, te majke alkoholičarke, koja je nekad davno i sama sanjala o muzičkoj karijeri. Patti i Jheri, njen rap-partner i najbolji prijatelj, zajedno sanjaju o slavi, bogatstvu i bijegu iz prljavog Jerseyja, ali nikako da nađu producenta koji bi bio zagrijan za njihovu muziku. Ravnodušna na izrugivanje lokalnih vucibatina, Patti se neočekivano povezuje s Kopiletom Antihrista, povučenim death-metal muzičarem, koji bi joj možda i mogao pomoći da postane slavna hip-hoperka.

Tokyo Idols, 14. august, 21h

“Idoli” su za kratko vrijeme postali fenomen u Japanu gdje se društveni život vrti oko ženskih bendova i pop muzike. Film TOKIJSKI IDOLI pruža odličan uvid u ovaj kulturni fenomen koji je rezultat društvene opsesije seksipilom mladih žena i internetskom popularnosti. Centralna ličnost u filmu je Rio, istinska pripadnica klase „tokijskih idola“, koja nas vodi na svoj put do slave. Upoznajemo i njenu „braću“: grupu sredovječnih obožavalaca koji su život posvetili tome da je prate, kako u stvarnom tako i u virtuelnom svijetu. Muškarci, poznati kao „braća“, koji su napustili plaćene poslove da bi život posvetili praćenju ženskih idola, svojevremeno su bili na marginama društva, ali njihov broj je u međuvremenu porastao i uz pomoć interneta postali su dio dominantne kulture. Ovaj fenomen oslikava rastući razdor između muškaraca i žena u hipermodernim društvima.

On the Road, 15. august, 21h

Ellie Rowsell, Joff Oddie, Joel Amey i Theo Ellis, u ljeto 2015. godine sa svojim bendom Wolf Alice (nazvanim po istoimenoj kratkoj priči Angele Carter), kreću na turneju po Velikoj Britaniji i Irskoj kako bi promovisali svoj zavodljivi, mračno euforičan debitantski album „My Love is Cool“. Tokom turneje suočavaju se sa neočekivanom slavom. Reditelj Michael Winterbottom putuje s bendom i iz perspektive novog člana ekipe svjedoči životu muzičara na turneji: njihovoj energičnoj komunikaciji s mladom publikom i ekstatičnim trenucima na sceni, ali i stanjima potpune iscrpljenosti iza scene. Tokom turneje se, uz par neočekivanih iznenađenja, postepeno razotkrivaju i odnosi među članovima benda.

Liberation Day, 16. august, 21h

Pod nježnim, ali čvrstim vodstvom nekad starog obožavatelja, a danas reditelja i kulturnog diplomate, te na iznenađenje cijelog svijeta, kultna grupa bivše Jugoslavije Laibach postala je prva strana grupa u historiji kojoj je dozvoljen nastup u izolovanoj Sjevernoj Koreji. Suočeni sa strogom ideologijom i kulturnim razlikama, članovi benda su se morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz iglene uši cenzure prije nego što im je bilo dozvoljeno da ih izvedu za publiku koja nikada prije nije čula alternativni rock'n'roll. U međuvremenu, na granici dvije Koreje, vlasti su postavljale zvučnike preko kojih će emitovati propagandu, i odbrojavanje za rat je počelo.

Ako noću razmišljam o Njemačkoj / Denk ich an Deutschland in der Nacht, 17. august, 21h

Zahvaljujući aktivnoj muzičkoj karijeri, započetoj još devedesetih godina prošlog vijeka, protagonisti filma Ricardo Villalobos, Sonja Moonear, Ata, Move D i Roman Flügel imaju širok raspon iskustava na osnovu kojih pričaju o sebi, subkulturi i načinu na koji se ona razvijala.

 

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *