Koncert Laibacha premješten u Dom mladih i pomjeren za kraj marta

Iako je prethodno najavljen 1. aprila, koncert slovenačkog umjetničkog kolektiva Laibach – Also Sprach Zarathustra  će se održati nešto ranije. U razgovorima s menadžmentom grupe zaključeno je, obzirom da je došlo do promjena u datumima i gradovima turneje, da će se koncert održati 29. marta. Turneja koja počinje 2. marta u Bolonji a tokom koje Laibach nastupa u preko 20 gradova, završava 29.03. u Sarajevu.

Takođe, zbog velikog interesovanja, koncert se premiješta u Dom mladih koji svojim kapacitetom može zadovoljiti očekivani broj posjetilaca.

Muzika Also Sprach Zarathustra je prvobitno komponovana za pozorišnu predstavu ‘Tako je govorio Zaratustra’, baziranu na filozofskom klasiku Friedricha Nietzchea. Predstavu je režirao Matjaž Berger u Anton Podbevšek teatru u Novom Mestu.

35 godina nakon geneze u tadašnjem jugoslovenskom industrijskom gradu Trbovlje, Laibach je i dalje internacionalno najzastupljeniji bend koji je izašao iz bivših komunističkih zemalja istočne i centralne Evrope. Posebnu pažnju svjetske javnosti je privukao i kontraverznim nastupom u Sjevernoj koreji 2015.god. o čemu je snimljen i dokumentarni film prikazan sarajevskoj publici na prošlom izdanju Sarajevo Film Festivala.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *