INmusic festival 2017 – Tri dana hedonizma, predobre hrane i spektakularnih nastupa

Dugo se čekao INmusic 2017, pogotovo kad je najavljen nastup benda Kings Of Leon. Nije kao da su drugi bendovi manje važni, ali KOL po prvi put dolaze na ove prostore. Festival je bio rasprodan, mnogi su prešli stotine kilometara da dođu do festivala i nisu se pokajali.

Prvi dan festivala: Rundekov Apokalipso i graciozni Arcade Fire

Početak festivala je uvijek zanimljiv. Pogotovo ako nisi slušao ni jedan bend do sada. Imali smo sreće da poslušamo Arcade Fire i Kasabian nekad davno, ali ko je ikad rekao “ne bih da slušam neki bend ponovo”? Nikad, pogotovo ako je riječ o bendu sa svjetske muzičke scene.

Arcade Fire su u Zagrebu na INu predstavili dio novog materijala ‘Everything Now’, ali hitovi s prethodnih izdanja nisu zaostajali. Nastup su otvorili s naslovnom pjesmom novog albuma, što je publika prihvatila kao sasvim dobru pjesmu za otvaranje koncerta. Setlistu su tako dobro sastavili da su svi fanovi mogli uživati u svakom materijalu. Odavno nismo vidjeli tako dobro sastavljenu setlistu.

Pjesmu ‘The Suburbs’ su posvetili njihovom prijatelju, pokojnom Davidu Bowieju i to je bio jedan od emotivnijih momenata koncerta. S fanovima su se rastali s pjesmom ‘Wake Up’.

Ipak prvi headliner prvog dana festivala bio je Darko Rundek, koji je slavio 20. rođendan albuma ‘Apocalypso’. Pomenuto izdanje je nedavno reizdano, a Darko rođendan proslavlja koncertima po regiji.

Maestralnost gospodina Rundeka najbolje bi se mogla opisati u izvedbi pjesme ‘Ruke’. Prostor Jaruna pretvorio se u jedno magično mjesto u kojem su svi pjevali i uživali.

Što se tiče prvog dana, još treba spomenuti genijalnog Michaela Kiwanuku, mladog britanskog kantautora koji je nastupio na World Music stageu. On je publici INmusica predstavio pjesme sa svoja dva albuma, dok su Thores + The Shine već skoro na samom početku festivala izvukli posljednji atom energije iz publike.

Zoster su zatvorili live dio prvog dana festivala, odsviravši svoj standardni set.

Drugi dan festivala: Kings Of Leon “sevdah” i alt-J alternative

O drugom danu festivala treba pričati u totalno drugačijem svjetlu. Bio je to dan za Kings Of Leon, prvi rasprodani dan INmusica. Zbog njih je oboren rekord u posjećenosti ovog festivala.

Ipak krenimo skoro od početka. The Strange su svirali na Main stageu. Kel Assouf na World Stageu, a zatim su se na scenu Main stagea popeli alt-J. Vrlo skromni momci, izgledom i muzikom, ali i izgledom bine. Izašli su, odsvirali nekoliko novih pjesama, ali i standarda s prethodnih albuma. Vjerna publika je uživala u svakoj sekundi njihovog nastupa, dok su oni koji ih ne vole gunđali kako su bili dosadni. Ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Zvijedze večeri i bend zbog kojeg je rasprodan festival, Kings Of Leon, nastupili su u 23.15h. Bez minute kašnjenja bend je izašao na scenu i počeo nastup s ‘Over’. Redali su se hitovi iz njihove cijele karijere, koja je počela, sada već davne 1999. godine. Teško je pričati o njihovom setu, a da se ne primjeti malo neke odsutnosti. Izgledali su kao da su tu zato što moraju biti, ali bez obzira na to (možda su samo bili iscrpljeni), bend je odradio koncert bez greške. Caleb Followill je pokazao kako ima brilijantan rock vokal, Jared je pokazao kako je dobar basista, a cure su poludile za njim. Matthew se pokazao kao odličan gitarist, dok je bubnjar, Nathan Followill izgledao pomalo zbunjen, ali je pokazao fenomenalne bubnjarske akrobacije.

Iako su, kao što je već pomenuto izgedali iscrpljeno, bend je uspio odraditi koncert koji je bio nabijen jakim rifovima, jakom energijom, koji će dugo ostati u sjećanju, jedino ako ste bili pijani, onda to nije naš problem…

Treći dan: Kasabian su ipak imali najbolji nastup Festivala

Došao je i posljednji dan festivala. Teško se bilo oprostiti, ali morali smo s nadom da će sljedeći biti još bolji, ako je to ikako moguće.

Dan je za nas počeo intervjuom s bendom The Slaves. Laurie i Isaac su dva punk coolera koji se muzikom bore protiv s*anja koja se dešavaju oko njih. Njihov nastup počeo je u 22h na World Music stageu. Pomeli su sve ispred sebe što imaju. Nevjerovatno je kako samo dva lika mogu stvarati takvu energičnu muziku. Ako budete imali priliku poslušati ih uživo, obavezno to učinite.

S druge strane, one muzičkih nastupa, dan je počeo s kanađanima Danko Jones na Main stageu. Rockeri su pokazali kako iz pomenute zemlje ne dolazi samo pop ili hip hop, nego jaki rockerski rifovi. Kasnije je na istoj bini zasvirao bend Flogging Molly. Hrvatskoj publici već dobro poznati irsko-američki punk-rockeri donijeli su u život neku novu, pijanu radost, a frontman benda Dave King, je publici rekao kako je njegova supruga porijeklom iz Hrvatske, što ih čini još bližim ovoj državi.

Zvijezde večeri, a može se reći i festivala ipak su bili Kasabian. Cijeli nastup im je bio sastavljen od njihovih najpoznatijih pjesama. Počeli su s ‘Ill Ray’, a završili s ‘Fire’. Obzirom da smo Kasabian gledali uživo, sada već prije deset godina, kada su nastupili kao predgrupa Red Hot Chili Peppersima u Srbiji. Bilo je uzbudljivo gledati kako su sazrijeli i kako su postali headlinerski bend.

Sergio i Tom imaju totalno drugačiju vrstu hemije i njihov nastup se pratio s guštom, pogotovo ako imate priliku poslušati ih iz prvog reda.

Njihov nastup je praćen laserskim light showom, na bini se nalazilo veliko srce iz kojeg su frcale suze (kao na naslovnici novog albuma ‘For Crying Out Loud’). Sve to su ukombinovali u nevjerovatan nastup. Skoro sat i četrdeset minuta su publiku držali na nogama. Plesao je ko je znao, ali i oni koji nisu. Vjerovatno žive po motu “dance like nobody’s watching”.

Divno je vidjeti kako jedan bend, koji je prije 10-ak godina imao dobru budućnost, iskoristio svoju šansu i postao jedan od najboljih bendova današnjice.

Oni su tako zatvorili Main stage za 2017 godinu. Antenat je nastavio svirati na manjoj bini dok je publika lagano napuštala festivalski prostor.

Treba napomenuti da je i ove godine hrana na festivalu bila na visokom nivou. O tome više možete pročitati na Takemetofood.com u ponedjeljak. Ko je bio na festivalu i probao nešto iz raznovrsne ponude, znaju o čemu pričamo.

Dok se ekipa INmusica odmara i razmišlja o sljedećoj godini, mi nestrpljivo čekamo ostale festivale, ali i prve najave INa za trinaesto izdanje.

S Jaruna smo otišli optimistični, sretni što nismo umorni i s osmijehom na licu.

Foto: Haris Suljović/Muzickazona.ba

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *