Hindi Zahra – ljepota, raskoš i elegancija

Kao neko ko prati koncertne aktivnosti u Sarajevu i sa zadovoljstvom ih obilazi, dugo nisam uživao u koncertu kao što je koncert Hindi Zahre, održan 11. marta u Bosanskom kulturnom centru. Ova godina i nije počela baš najbolje kada su koncerti u pitanju, jer je najavljeno da će Sarajevo Jazz Fest 2018 biti posljednje izdanje i tako muzički festival sa najdužim kontinuitetom u historiji naše zemlje će prestati da postoji. Festivali kao što je Sarajevo Music Stage ili Sarajevo Metal Fest su prestali postojati prije dvije godine, a neizvjesna je budućnost Sarajevo Beer Festa. Tako Sarajevo malo po malo gubi priliku da ima koncertne atrakcije pa makar u sklopu nekog festivala.

Tako da sam bio ozbiljno zabrinut da li ću moći pratiti bilo kakav muzički događaj u Sarajevu u skorije vrijeme. Najava koncerta Hindi Zahre u BKC-u krajem januara ove godine mi je vratila nadu da bi se nešto moglo dešavati, ali s obzirom na cijene ulaznica, sumnjao sam u debakl ovog događaja. Ipak bio sam prijatno iznenađen prije nekoliko dana kada sam došao da kupim svoju ulaznicu i kada mi je prodavač rekao da je ulaznica ostalo još malo. Onda sam se sjetio koncerta Joss Stone u Narodnom pozorištu koji je održan u septembru prošle godine, kada su ulaznice rasprodate za pet dana. Koncert Hindi Zahre nije bio rasprodat, ali nekih pedesetak sjedišta je sinoć bilo slobodno u BKC-u, a uzme li se u obzir da je cijena ulaznice iznosila 35 KM, te da Hindi Zahra i nije baš mainstream pop zvijezda, treba biti krajnje zadovoljan.

Zaista različit profil ljudi na koncertu, raznih starosnih dobi, što je također bila jedna lijepa vijest. Iznenadila je činjenica da nije bilo nikakve predgrupe ili uvodnog muzičara, ali uzme li se u obzir da je Fuad Backović Deen bio uvod za koncert Joss Stone, možda je bolje da nije bilo nikoga. Treba pohvaliti BKC koji je organizovao koncert i zbog činjenice da su počeli dovoditi zanimljive muzičare, a odziv publike sinoć je svakako dokaz da interes postoji. Iako je navedeno da će koncert početi u 21h, nastup je kasnio nekih pola sata, a otvoren je pjesmom ‘La Luna’ s njenog novog albuma ‘Homeland’. Zanimljiva odjevna kombinacija, mnogo energije na sceni i dokazivanja jakih vokalnih sposobnosti. Iako sam lično više fan njenih jazzy i blues pjesama, uživo fantastično zvuče i pjesme na njenom maternjem jeziku koji je mješavina berberskog i arapskog. Prvi pravi momenat za mene je bilo izvođenje pjesme ‘Imik Si Mik’, gdje je Zahra demonstrirala svoj izniman talenat za blues.

Setlistom su uglavnom dominirale pjesme s novog albuma, a vrhunac koncerta je bilo izvođenje njenog čuvenog hita ‘Beautiful Tango’. Pjesmi je prethodio fantastičan tarabuk solo, a bend je također demonstrirao umijeće tokom koncerta izvođenjem gitarskih sola. Jedan manji dio publike je bio rasplesan od početka koncerta dok je većina provodila koncert mirno promatrajući i ispraćajući nastup gromoglasnim aplauzima. Prije izvođenja pjesme ‘Set Me Free’ Hindi je rekla: „Sada ide dio koncerta na kojem ćete svi morati da plešete“. Publika je polako počela da ustaje i da pleše. Za mene je izvedba ove pjesme bila i najljepša, a odsvirana je u funky stilu. Dalje je nastavila s još dvije pjesme, te je zajedno sa bendom nestala sa scene.

 

Incredible Hindi Zahra 🎶 #HindiZahra #Homeland #Tour #Sarajevo #BosniaAndHerzegovina #BKC

A post shared by Nedim Hafizović (@nedim.hfzvc) on

Publika je u tom trenutku bila izrazito zagrijana za plesanje, pa se Hindi Zahra vrlo brzo vratila na scenu te je pjesmom ‘Cabo Verde’ najavila putovanje iz Sarajeva u Maroko. Tokom izvođenja te pjesme, publika se digla na noge, a izvedba pjesme je trajala preko deset minuta. Koncert je zatvoren vjerovatno najpoznatijom Zahrinom pjesmom, ‘Stand Up’. Iako se radi o laganoj pjesmi, njena izvedba je bila krajnje prilagođena za plesanje, a atmosfera u dvorani je izgledala festivalski jer je publika plesala i pjevala zajedno sa Zahrom.

Nekoliko djevojaka se čak popelo na scenu i plesalo i pjevalo skupa s njom. Kada je nastup okončan, Hindi Zahra je tek tada odlučila održati kraći govor u kojem je pohvalila našu publiku te nas je nazvala „The warmest sitting crowd, I have ever seen“. Ipak požalila se da nismo dovoljno glasno pjevali, te smo na kraju svi u glas otpjevali referen pjesme ‘One Love’ Boba Marleyja, nakon čega nam je poslala poljubce te izrazila želju da dođe ponovo.

Koncert je bio zaista odlično organizovan, te je prošao bez ikakvih problema. Ozvučenje i rasvjeta su radili besprijekorno, a ne treba govoriti da nije bilo nikakvih incidenata. Vjerujem da je svih nešto više od 700 posjetilaca koncerta uživalo u nastupu i stvarno zaželilo da se ovakvi događaji održaju češće u Sarajevu. Lično smatram da je BKC odlično mjesto za održavanje koncerata u Sarajevu te se nadam da će se njihova uprava potruditi da nastave sa dovođenjem ovakvih muzičara.

Piše: Nedim Hafizović

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *