50 godina pop rocka u Bosni i Hercegovini s Amirom Misirlićem

Nemoguće je spomenuti bh. muzičku scenu a da se ne spomene ime Amira Misirlića, publiciste, kritičara i slobodno možemo reći jednog od najvećih poznavalaca muzike sa ovih prostora. U svom dugogodišnjem književnom opusu Amir je izdao pet knjiga, među njima i „Prvi bh. pop rock leksikon“, monografiju „Bijelo Dugme“ kao i „Soundtrack vremena“ – historiju popularne muzike.

Nastavljajući svoj rad, Misirlić će sarajevskoj publici u Magazi, (Ćurčiluk veliki, 20), 14.10.2017. u 13.00h predstaviti svojevrsni nastavak leksikona, knjigu „50 godina pop rocka u Bosni i Hercegovini“.

Ističemo da je Amir jedini sistematično pristupio popisivanju i dokumentovanju bh. pop – rock muzičke scene, prvobito u okviru bh. pop-rock leksikona a sada ponovo u ovoj knjizi, dopunjavajući je informacijama i obuhvatajući sve relevantno što se desilo od 2004. godine do danas.

Knjiga je namjenjena svim ljubiteljima muzike, ali i istraživačima, novinarima, muzičarima, kao i autorima i pomenutim u knjizi, koji su izgradili i grade bh. muzičku scenu.

 „Iza pisanja ove knjige stoji potreba da bude korisna, pregledna i zanimljiva. Mislim da sam uspio u tom nastojanju. Ova knjiga se može koristiti kao dokument o jednom periodu naših života, kao priručnik u svakodnevnom radu svima koji su profesionalno vezani za bosanskoherecgovačku pop i rock scenu, ali može biti zanimljivo štivo i samo ljubiteljima tog žanra kao povremeni podsjetnik na neke godine, neke ljude i neke pjesme.

Otklonio sam neke nedostatke koje sam tokom godina uočio u “1. BH Pop rock leksikonu”, ispravio neke nepravde, ali čim je ova knjiga izašla iz štampe opet pomislio sam kako bih rado ubacio još ponešto i još ponekoga. Ovo je toliko široka materija da, koliko se god trudili da to more kreatvivnosti zahvatite svojim rukama, uvijek ponešto iscuri kroz prste. Ali to je, na kraju krajeva, i dobro. Ostaje mogućnost da mi se ukaže na propuste i ostaje prilika da se sve to upotpuni u nekom budućem izdanju.

Uprkos mojim autorskim “mušicama” siguran sam da se radi o značajnom djelu i do sada najpotpunijem kada je ova oblast u pitanju” istakako je autor.

Please follow and like us:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *